Vajíčka u škol, školek i u radnice, vajíčkové stromy v parku. Barevné velikonoce v Olomouci

Velikonoce v Olomouci jsou letos skromnější než obvykle. Chybí jim obvyklý velikonoční jarmark, kulturní program, soutěže a podobné akce. Jenže Olomoučané si tradici nenechají vzít a tak se aspoň pustili do zdobení veřejných prostranství.

Velikonoční výzdoba v Olomouci v roce 2021. / Foto: Rej.cz

Školy a školky ke zdobení vyzval olomoucké školáky Dům dětí a mládeže Olomouc. Další školky se do výzdoby zapojily samostatně. Většinou tak, že pozvaly děti, aby pomohly vyzdobit své školky, například zavěšením vajíček na plot nebo na strom uvnitř školkové zahrady.  

Barevná vajíčka najdeme i na Horním náměstí. Je zde sedm stromů s kraslicemi, kuřátky a dalšími ozdobami. Obvykle se o tuto výzdobu kromě pracovníků magistrátu starali i olomoučtí školáci, letos jsou ale školy s výjimkou jedné zavřeny. Do velikonoční výzdoby na Horním náměstí se proto tentokrát zapojili pouze žáci z olomoucké Základní školy Stupkova, která je otevřená, protože zajišťuje péči pro děti zdravotníků v nouzovém stavu.

Na Horním náměstí je taky velká chorvatská kraslice od srdce, dále fotopoint ve tvaru nazdobeného rozkvetlého vejce a ohrádka se slaměnými ovcemi, pasákem a ošatkou vajec. Jedná se o malé velikonoční pastorale, připomínající tradice lidových řemesel.

Například MŠ Herrmannova vyzvala své žáky, aby doma vyrobenými velikonočními motivy vyzdobily plot kolem školy. Školka Michalské stromořadí uspořádala tzv. velikonoční okénko a výrobky dětí pak pomohly i vyzdobit zahradu školky. Opravdu krásně vyzdobený vajíčkový strom najdeme i na třídě Spojenců. Do těchto aktivit se zapojily i další skupiny dětí, stačí se třeba projít olomouckými parky a na několika místech narazíme na nazdobené stromy.

Galerie velikonočních motivů v letošní Olomouci



Foto: Rej.cz + MMOL/BLanka Martinovská



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty