Od poloninských lidovek k punku před kostelem! Olomouc ožila desítkami kapel a tisíci fanoušků

V Ostružnické zrovna zpíval olomoucký ženský soubor Bobule písně z pomezí Polska a Ukrajiny, když před chrámem Panny Marie Sněžné zněly působivé melodie z klasického muzikálu v podání Porta Benefica a před Edelmannovou hrobkou u kostela svatého Mořice duněl divoký rytmus punk-rockové formace Slobs. Největší možná kombinace stylů, kapel a nálad ovládla na celé odpoledne a večer sobotní Olomouc. Festival Olomouc (o)žije stál za to!

Slobs na festivalu Olomouc (o)žije | Foto: rej.cz

Štěpán Havran, organizátor největšího pouličního festivalu, jaký kdy Olomouc zažila, slíbil po loňském prvním ročníku pokračování. Splnil slib a pokračování v sobotu 25. června bylo víc než parádní. Centrum města od Krapkovy ulice přes náměstí Hrdinů, Horní a Dolní náměstí, Ostružnickou, Ztracenou, Panskou, Šemberovu, Denisovu náměstí Republiky a Žerotínovo až po ulici 1. máje opravdu žila.

Tisíce a tisíce lidí si vychutnávaly jedinečnou atmosféru festivalu, který proměnil celé centrum města v živoucí festivalovou stage, kde se diváci a účinkující sympatickým způsobem proplétají a promíchávají. Když před důstojným chrámem svatého Mořice "řádili" pankáči z kapely Sobs, bylo vše úplně v pořádku. Organizátoři prý měli trošku obavy, jestli jde punk dobhromady s katolickým kostelem, ale sám duchovní správce František Hanáček koncert bez mrnutí oka povolil a neměl žádné výhrady. V renesanční rodové hrobce Edelmannů, před níž kapela rozbalila svůj koncert, muselo být na poměry hrobky víc než živo. Stejně pohodově se odehrál i mimořádně navštívený koncert romské zpěvačky a klavíristy v baru U Jerryho. Hrálo, zpívalo a tančilo se tu několik hodin a bylo to fajn.  

Hrát se v olomouckých ulicích začalo okolo páté a dámy ze souboru Bobule zpívaly ještě krátce před půlnocí. Hudba, samozřejmě už jen taková komorní a méně hlasitá, zněla tou dobou třeba i před hotelem Palác či před Ponorkou.

Zvládnout vše po organizační stránce musela být fuška. Když se kolem sedmé hodiny přesunoval Štěpán Havran (na snímku vlevo) z jednoho místa před restaurací Mořic kamsi na Šemberovu ulici, usmíval se, ale vypadal docela unaveně. „Musím jenom zjistit, jestli všechno všude klape a funguje, jak má. Doufám, že to bude dobré a že se bude i tančit,“ řekl nám s omluvným úsměvem a vyrazil na kole kontrolovat další místo. Předpokládáme, že byl s výsledkem svých kontrol spokojený... 

Vše totiž fungovalo, lidi se bavili a Olomouc může autorovi nápadu a organizátorovi zatleskat. A všem účinkujícícm také! Nebyly to ani nějaké slavné hvězdy, když nepočítáme politickou star Mariana Jurečku, který troubí v kapele Porta Benefica, ale byli to skvělí muzikanti a zpěváci! A my můžeme doufat, že bude i třetí ročník.

VIDEOGALERIE

DrumnBell

Porta Benefica

Bobule

 Slobs

Koncert ve Ztracené ulici


FOTOGALERIE 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty