Přijďte na návštěvu do olomouckého středověku. Arcidiecézní muzeum zve na jedinečný večer

V pondělí 24. dubna se po rekonstrukci znovu otevře Arcidiecézní muzeum Olomouc a s ním i nová stálá expozice s názvem Zde se nacházíte | Svatováclavské návrší v proměnách staletí. Už během března probíhá cyklus večerů, na kterých autor této expozice Miroslav Kindl spolu s odborníky přiblíží kulturu a historii jednotlivých etap dějin se zaměřením na Olomouc.

Olomoucký hrad a katedrála ve 12. století

Miroslav Kindl, vedoucí Arcidiecézního muzea a autor nové stálé expozice, se během těchto večerů společně s odborníky z Univerzity Palackého zaměří na kulturně-historické přiblížení jednotlivých etap našich dějin. Už tento týden se odehrálo putování do pravěku spolu s archeoložkou Pavlínou Kalábkovou.

Ve čtvrtek 16. března se pak zaměří na olomoucký středověk. „Budeme chtít publiku přiblížit středověkou každodennost, duchovními hodnoty a uvažování o univerzu. Důležitým prostředkem budou opět vybrané scény z filmů Jméno růže, Údolí včel, Sedmá pečeť či Marketa Lazarová,“ dodává Kindl.

Poslední část cyklu se pak uskuteční ve středu 29. března a návštěvníkům přiblíží novověk v Olomouci. „I tentokrát budeme chtít provést posluchače různými vrstvami raně novověké společnosti od dvorského života, spojeného s řadou nákladných a neopakovatelných festivit a slavností, přes život ve městě za hradbami až po odlehlé horské vesnice a samoty naplněné mysticismem a často stižené čarodějnickými procesy,“ prozrazuje Kindl. Příběh večera pomohou utvářet vybrané scény z filmů jako Tři mušketýři, Král tančí, Poslední údolí, Kladivo na čarodějnice či Ďáblova past.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty