Fantastická procházka katedrálou ve 12. století! Arcidiecézní muzeum má skvělou novinku!

Začíná 12. století. V Praze vládne kníže Břetislav II., v Olomouci kníže Svatopluk Olomoucký. A právě tento ambiciózní moravský Přemyslovec v Olomouci na knížecím hradě zahájí stavbu nové katedrály svatého Václava. Stalo se tak někdy mezi lety 1104 a 1107. Nový chrám v románském stylu v Olomouci vysvětí o třicet let později biskup Jindřich Zdík a přenese k němu sídlo biskupství od starobylého kostela svatého Petra. Nově vystavěnou románskou katedrálou z první poloviny 12. století se teď můžeme projít. Díky parádnímu počinu Arcidiecézního muzea a odborníků z firmy Tasty Air.

Olomouckou katedrálu svatého Václava ve 12. století si projdete ve speciálních VR brýlích

Návštěvníci Arcidiecézního muzea Olomouce budou mít unikátní zážitek: virtuální prohlídku okolí Václavského náměstí, tedy katedrály a dalších staveb včetně biskupského paláce a knížecího sídla, v jeho historické, rekonstruované podobě z 12. století. Takto počítačově vytvořený 3D prostor a budovy jsou přístupné pro prohlídku s VR brýlemi a také na obrazovce umístěné v prostorách muzea. Aktér si může stavby prohlížet zvenku a stejně tak se projít vnitřkem. Uvidí interiéry v chrámu, biskupském paláci či křížové chodbě, projde si třeba pracovnu biskupa, skriptorium i ložnici, kde v časech biskupa Jindřicha Zdíka společně žili a spali kanovníci kolegiátní metropolitní kapituly.

Procházka po celém Václavském návrší umožní udělat si zcela reálnou představu o tom, jak vlastně v těchto nejstarších časech vypadal Olomoucký hrad.  Dovolí také pochopit, že velké hrady s mohutnými palácovými stavbami, jak je známe dnes, vznikaly až mnohem později, v pokročilém 13. a 14. století. Silnými kamennými hradbami opevněný okrsek vytvořil prostor pro katedrálu a různá obydlí církevních hodnostářů, velký dům pro knížete a obyčejné domky pro členy družiny či ozbrojence. Podle odborníků ovšem ne všichni knížecí vojáci bydleli přímo zde, na hradě. Některé domky pro ozbrojenou družinu byly i na místě dnešního nároží ulic Wurmova a 1. máje.

V budoucích fázích realizace projektu se počítá s rozšířením prohlídky o další interaktivní prvky, jako jsou mluvící historické postavy, otázky, kvízy či ankety. Podobně jako v PC hře si tak návštěvník bude moci zahrát hlavní roli biskupa Zdíka, hovořit s dalšími postavami, plnit drobné úkoly a podobně. Připravuje se i prohlídka Olomouckého hradu a Václavského návrší v dalších historických obdobích, například ve 14. a 18. století.

Díky virtuální realitě (VR) si nyní můžete prohlédnout areál Dómského návrší v Olomouci – včetně interiérů biskupského paláce tak, jak ji znali olomoučtí obyvatelé a biskup Jindřich Zdík ve 12. století. Připraveny budete mít speciální VR brýle, ovladače a interaktivní obrazovku přímo v prostorách muzea, s nimiž vám ochotně pomůže personál. Tato novinka bude součástí Arcidiecézního muzea Olomouc, které nyní prochází rekonstrukcí. Znovu otevřeno bude mít na jaře příštího roku.

Zadavatelem projektu bylo Muzeum umění Olomouc a jeho duchovním otcem Miroslav Kindl, vedoucí oddělení Arcidiecézní muzeum Olomouc. Autoři projektu věří, že ho ocení jak mládež, kterou klasické prohlídky s průvodci tolik nebaví, tak i dospělí zájemci o olomouckou historii. 







INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty