Velký plán: chystá se otevření dosud utajené zahrady u hospice na Svatém Kopečku

Ambiciózní záměr obnovy zahrady pod hospicem na Svatém Kopečku se mění v činy. Stojí za ní tým lidí spolku Dobré místo pro život, kteří pro realizaci myšlenky našli i odborníky, například architekta Miroslava Pospíšila či krajinářského architekta Petra Mičolu. Projekt „Otevřeme zahradu“ znamená, že by zde postupně kromě cest, květin, stromů a vodních prvků vyrostla také samoobslužná kavárna. Uvažuje se i o průchodu až k bazilice.

Vizualizace: atelier-r

Celý projekt vznikl náhodou při prohlídce hospice, kdy předsedkyni spolku Dobré místo pro život Věru Zukalovou zarazil stav zahrady pod objektem. "Sama jsem prošla onkologickou léčbou a po každé chemoterapii jsem chtěla do lesa. Přišlo mi líto, že lidé, kteří odchází ze života, nemohou strávit čas v přírodě, mezi květinami a pod stromy. V zahradě stál malý cihlový zahradní domek a mě napadlo, že by se mohl proměnit v něco jako lesní bar, kam by vstoupili lidé z ulice, uvařili si kávu, dali něco na zub, zaplatili QR kódem a podpořili tak klienty hospice. Zavolala jsem panu architektovi Pospíšilovi a on hned sedl do auta a přijel. Brzy jsem do týmu přizvala další odborníky a společně jsme si řekli, že ten prostor má pro nás Olomoučany daleko větší přesah a význam a že se pokusíme o jeho kultivaci. Když se narodí do rodiny dítě, všichni to slavíme. Když někdo odchází, zavíráme oči a děláme, že se nás to netýká. Chceme to téma odtabuizovat a dopřát lidem na konci života pozitivní okamžiky,“ prozradila Věra Zukalová.

Od té doby se v zahradě uskutečnilo několik brigád, s tou první pomohly i děti z Dětského domova v Olomouci. Bez podpory veřejnosti se ale plán neobejde. Proto autoři vyzývají příznivce spolku i hospice, aby zvážili nějakou podporu. Například fotbalisté SK Sigma Olomouc už mají na duben naplánovanou brigádu v zahradě. S podporou přispěchala i zoo, která vnímá spojení obou zahrad na Svatém Kopečku jako symbolické. Firma ReFitClinic a Lázně Slatinice uspořádají 3. června tzv. Dobrošlap z lázní do zahrady. Pomůže i golfový klub GOLF Resort Véska, který uspořádá pod hlavičkou Dobrého místa pro život charitativní golfový turnaj.

„Pro nás má větší smysl trvalý měsíční příkaz na malou částku od občana Olomouce nebo větší částka od podnikatele, který má k hospici či Kopečku vztah, než nějaká dotace. Náš spolek se dotacím 14 let vyhýbá a veškerá činnost je financována od soukromých dárců. A já si myslím, že tak je to správně. Když se národ mohl složit na Národní divadlo, a to hned dvakrát, proč bychom my Olomoučané nemohli dopřát lidem v hospici zahradu,“ dodává předsedkyně spolku.

Veškeré informace najdete na webu www.dobremistoprozivot.cz/zahrada. Spolek dnes spouští sbírkový účet 6482903399/0800.

Foto: Dobré místo pro život

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Vizualizace: atelier-r

Architekt Miroslav Pospíšil z atelieru-r představuje projekt

Vizualizace: atelier-r





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty