Lékař, sportovci, dobrovolníci... K laureátům Cen města přibude dnes večer dalších osm osobností

Již počtyřiadvacáté Olomouc ocení významné osobnosti. Od roku 1998 udílí vedení města Ceny města Olomouce lidem, kteří jsou s Olomoucí spjati a zasloužili se o její zviditelnění a svou prací přispěli ke zlepšení života nás všech. Letos si krásnou sošku Ceny města převezme šest osobností, další dvě pak obdrží Cenu za počin roku 2020.

Ceny města čekají na nové laureáty. / Foto: Jan Andreáš

Lékař a vědec Marián Hajdúch, sportovní funkcionář Miroslav Hrabal (in memoriam), dlouholetá cvičitelka Sokola Marie Skácelová, dva historikové Miroslav Čermák (in memoriam) a Rostislav Švácha i zakladatelka dobrovolnické organizace Věra Zukalová. Těchto šest osobností vzešlo z nominací, které posílali Olomoučané jako návrh na oceněné Cenou města za rok 2020. Ocenění za počin loňského roku plně reflektuje události uplynulých měsíců. Cenu za počin roku 2020 si tentokrát převezmou ředitelé Fakultní a Vojenské nemocnice Olomouc Roman Havlík a Martin Svoboda za nasazení v boji s koronavirovou pandemií.

Sošky Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2020 si ocenění převezmou ve středu 2. června 2021 během galavečera ve slavnostním sále Arcibiskupského paláce.

„Udílení Cen města vnímám jako jedinečnou příležitost, jak vyjádřit poděkování a obdiv ženám a mužům, kteří ve svém oboru dosahují něčeho výjimečného. Každoroční zástup nominací jen dokazuje, kolik silných osobností v Olomouci žije či žilo. Jsou to výrazní pozitivní lidé a já věřím, že dokáží svým nasazením a zásluhami inspirovat i mnoho dalších. Čím více takových kvalitních lidí bude v Olomouci působit, tím lépe na tom na tom naše město bude, o tom jsem přesvědčen. Proto můj dík těmto osobnostem nepatří jen za jejich celoživotní přínos v oboru, ale i za inspiraci a pozitivní vliv a energii, kterou svým konáním rozdávají,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Ceny za počin roku se v minulých letech udělovaly často za mimořádně zdařilé kulturní či sportovní akce a činnosti. V loňském roce, za který se nyní ceny udílejí, však byla situace zcela jiná. „Koronavirová pandemie v podstatě zastavila kulturní, společenský i sportovní život. Věřím tomu, že provozovatelé a pořadatelé nejrůznějších akcí, které by jindy možná mohly aspirovat na Cenu za počin roku, měli starost spíše o to, aby jejich projekty přežily a mohli je rozvíjet, až to situace dovolí. Pozornost se zkrátka loni upínala jediným směrem. Proto tentokrát předáváme Ceny za počin roku 2020 ředitelům Fakultní a Vojenské nemocnice za to, jak profesionálně dokázali zvládnout koronavirovou pandemii a jak perfektně dokázali svá zdravotnická zařízení rozvíjet a přizpůsobovat aktuální potřebné situaci,“ vysvětluje náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská zodpovědná za oblast kultury, cestovního ruchu a sportu.

A které osobnosti si tentokrát odnesou Ceny města a Ceny za počin roku?

doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph.D. - lékař a vědec, zakládající ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP v Olomouci

Cena města v oblasti Věda a výzkum

Mgr. Miroslav Hrabal - sportovní funkcionář, předseda Atletického klubu Olomouc

Cena města v oblasti Sport (in memoriam)

Marie Skácelová - náčelnice župy Olomoucké – Smrčkovy, cvičitelka žen, dlouholetá dobrovolnická činnost v tělovýchově

Cena města v oblasti Sport

PhDr. Miloslav Čermák, CSc. - historik, nakladatel a vydavatel, archivář, muzejní pracovník, publicista

Cena města v oblasti Kultura (in memoriam)

Prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc. - český historik, teoretik umění a architektury

Cena města v oblasti Kultura

Věra Zukalová - zakladatelka Dobrého místa pro život

Cena města v oblasti Společenský přínos městu

prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D. - ředitel Fakultní nemocnice Olomouc

plk. gšt. v.z. MUDr. Martin Svoboda - ředitel Vojenské nemocnice Olomouc

Cena za počin roku 2020 za mimořádné osobní a manažerské kvality při rozvoji významných zdravotnických zařízení a příkladné nasazení při náročném boji s koronavirovou pandemií

Více na www.cenamesta.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty