Olomouc bude mít při oslavách první eurobankovku. Je to vyhledávaný sběratelský kousek

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním unikátní sběratelské eurobankovky oslaví Olomouc dvacetileté výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Téma Evropy se letos promítne i do studentského Majálesu.

Eurobankovka s motivem Olomouce

Jako první upozorní na oslavy výročí vstupu České republiky do EU modře nasvícená radnice. Ta bude evropsky modrou barvou svítit společně s dalšími významnými budovami napříč Českem od 30. dubna do 9. května.

KONCERT MORAVSKÉ FILHARMONIE

Program oslav uvede hned 1. května slavnostní koncert Moravské filharmonie v Redutě, kde od 19 hodin zazní známé taneční rytmy skladatelů pocházejících z členských států Evropské unie. Na programu je například předehra Prodané nevěsty Bedřicha Smetany, Slovanský tanec Antonína Dvořáka, Rumunské tance Bély Bartóka, polonéza z filmu Pan Tadeusz Wojciecha Kilara nebo předehra k opeře Italka v Alžíru Gioacchina Rossiniho. Vstupenky v ceně 50 korun jsou stále ještě k zakoupení na https://bit.ly/koncertfilharmonie.


VYDÁNÍ PRVNÍ OLOMOUCKÉ EUROBANKOVKY

První máj tentokrát bude významným datem také pro sběratele. Právě 1. května, tedy v den výročí vstupu České republiky do EU, se totiž dostane do prodeje historicky první eurobankovka s olomouckým motivem. Sběratelská eurobankovka má nulovou hodnotu a je na ní vyobrazen pohled na Horní náměstí se sloupem Nejsvětější Trojice a budovou radnice. Za 100 korun si ji můžete od středy 1. května koupit v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice. Informační centrum otevírá v 9 hodin. Město si pro své potřeby vyhrazuje ponechat určitá čísla, která do prodeje nepůjdou.

V rámci podmínek stanovených výrobcem budou eurobankovky s motivem Olomouce prodávány tímto způsobem:

  • č. 1–100 maximálně 1 kus na osobu bez možnosti výběru čísla
  • č. 101–1000 maximálně 10 kusů na osobu bez možnosti výběru čísla
  • č. 1001 a výš neomezený počet kusů a bez možnosti výběru čísla
  • Ročníková čísla, tedy od roku 1920 do roku 2024 a výš po jednom kuse na osobu a tato jediná s možností výběru čísla.

Koncept eurobankovek existuje v Evropě od roku 2015. Od roku 2018 se k němu aktivně připojují i některá města a významné turistické cíle v České republice. Tyto originální suvenýry jsou vyhledávanými sběratelskými předměty, neboť každý kus je unikátní díky číslování. Eurobankovka se vyrábí ve Francii ze stoprocentně bavlněného papíru používaného při výrobě skutečných bankovek a obsahuje také některé ochranné prvky jako pravé bankovky – například hologram, mikrotisk či UV ochranné prvky. Zadní strana sběratelských bankovek je jednotná a připomíná významné evropské památky.

KINO METROPOL

Od 3. do 9. května se téma Evropy dostane také do kina Metropol. To u příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do EU připravuje přehlídku evropské kinematografie, v rámci které nabídne řadu nových evropských filmů. Program přehlídky lze najít na stránkách kina https://bit.ly/kinometropol, kde zájemci mohou zakoupit i vstupenky na jednotlivá promítání.

DEN EVROPY

V úterý 7. května ožije oslavami náměstí Republiky, kde budou mít návštěvníci možnost užít si koncerty buskerů, výstavu Opráski sčeskí historje i získat hlubší vhled do fungování Evropské unie díky prezentaci téměř dvacítky organizací spolupracujících s Eurocentrem EUROPE DIRECT Olomouc. Workshopy, debaty, kvízy a zábavné soutěže lidem přiblíží aktuální programy, iniciativy organizací i konkrétní podobu spolupráce, kterou nabízejí. Program na náměstí Republiky bude od 14 do 19 hodin, až do pozdních večerních hodin potom bude zábava pokračovat na Biskupském náměstí a ve Zbrojnici v rámci studentského Majálesu. Ten v Mariánské ulici představí desítky studentských organizací, na Biskupském náměstí relax zónu se spoustou workshopů a ve Zbrojnici pak hlavní program v podobě koncertů i korunovace královny Majálesu.

Podrobný program k oslavám „20 let v EU“ najdete na https://20letveu.olomouc.eu, program Majálesu na www.olomouckymajales.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty