FORVIA HELLA slaví 30 let od rozjezdu výroby

ROZHOVOR - Společnost FORVIA HELLA letos slaví 30 let od rozjezdu výroby v Mohelnici. O tom, jak se jí daří, jak je spojená s městem a regionem a jaké vize má do budoucna, jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti Petrem Novotným.

Funkce světlometu se rychle vyvíjejí. Už nyní je to vlastně počítač," popisuje Petr Novotný, generální ředitel společnosti FORVIA HELLA. Foto: archiv

Co se změnilo za těch 30 let, kdy z výrobních linek sjely první produkty?

Téměř ve všem je obrovský rozdíl. Tehdy jsme vznikli jako malá společnost vyrábějící pro koncern Volkswagen a zprvu jen pro českou Škodovku. Firma sídlila v Mohelnici a čítala něco kolem stovky zaměstnanců. Dnes má 3350 pracovníků a kromě našeho města ji najdete také v Olomouci, Lošticích a Ostravě. Zároveň jsme součástí nadnárodního koncernu FORVIA HELLA, která jakožto člen skupiny FORVIA patří k největším světovým dodavatelům v oboru automobilové techniky. Naše světlomety jsou součástí vozů většiny předních renomovaných automobilek po celém světě.

Určitě se také podstatně změnil i váš hlavní produkt, světlomet pro osobní automobily...

Velmi podstatně. V roce 1994 mělo světlo pro Škodu Felicia 16 dílů a bylo ze skla, dnes je to i 320 komponentů s high-tech technologiemi, které jsou zasazeny v obalu z odlehčených plastů v designovém provedení. Výbojky a zářivky vystřídaly LED světla nejnovější generace. Za současnou výrobou stojí naše vlastní špičková vývojová pracoviště, která do oboru přinášejí inovace a nabízejí našim klientům pokročilá řešení na míru. Zároveň přímo v Mohelnici vyrábíme pod označením VMK pro naše závody po světě automatizované výrobní linky, které nám umožňují produkovat i menší série světlometů a operativně měnit výrobní program.

Dopadají na segment výroby světlometů globální změny a události, jako jsou elektromobilita, emisní normy, výpadky dodavatelů z Asie či levná konkurence z Číny?

Za poslední roky se staly zmíněné události realitou, se kterou se musíme umět vyrovnat a mít reálné vize rozvoje, který s touto realitou pracuje. Výhodou našeho produktu je to, že mu je jedno, co má auto za motor. Obecně se naše evropská společnost poučila, že globalizace může mít také některé negativní dopady, a že řadu věcí si můžeme vyrobit sami doma. Co se týče Číny, která se chystá na našem kontinentu k výstavbě nových závodů na výrobu automobilů, zatím není jasné, zda bude poptávat svoje domácí dodavatele, nebo se obrátí na nás. O tento trh se samozřejmě chceme poprat. Ale abychom toho dosáhli, musíme být a zůstat konkurenceschopní a investovat do automatizace a digitalizace.

Nedávno FORVIA HELLA otevřela nový závod v Olomouci. Jaká je náplň výroby?

Do logistického parku na okraji Olomouce jsme soustředili takzvanou posériovou výrobu světlometů z celé Evropy, kterou garantujeme řadě předních světových automobilek. Největší závod svého druhu na starém kontinentu, který je vybaven nejmodernějšími automatizovanými linkami, zaměstná při plném provozu přibližně 500 lidí.

Kam bude dál pokračovat vývoj světlometů?

Funkce světlometu se stejně jako segment auto-moto rychle vyvíjejí. V budoucnu to nebude jen zdroj světla, ale bude sbírat a vysílat informace. Při autonomním řízení načrtne třeba přesné čáry, ve kterých se má auto pohybovat, bude rozeznávat překážky včetně lidí a zvířat. Už nyní je světlomet vlastně počítač vybavený několika řídícími jednotkami, které sbírají, vyhodnocují a vysílají řadu informací o chodu vozidla a na ně navazujícím režimu světlometů. Snižuje se také jejich energetická náročnost a trendy nás více posouvají k udržitelnosti a recyklaci.

Jak FORVIA HELLA změnila město a region?

FORVIA HELLA je největším zaměstnavatelem v regionu i Olomouckém kraji a za těch třicet let ovlivnila vývoj regionu podstatně – od dobré spolupráce s městem, přes nabídku tisíců pracovních míst a na ně navazující výstavbu domů a bytů a další infrastruktury v Mohelnici a okolí až po podporu základních, středních i vysokých škol na Moravě.

Zejména však regionu nabízí pracovní příležitosti pro celou rodinu, protože potřebuje dlouhou řadu profesí – vývoj, výrobu, administrativu, finance, IT, gastro provozy a další. V tom jsme silní a v našem oboru unikátní.

Podporujete ale také řadu kulturních a společenských akcí... 

Naše značka je spojena s prestižními akcemi v regionu – například festivaly Fingers Up nebo zábřežským projektem Jídlo na ulici. Jsme partnery oblíbených Vánočních trhů v Olomouci, mezinárodního filmového festivalu Academia film Olomouc (AFO) nebo charitativního národního projektu Noční Běhy pro Světlušku.

FORVIA HELLA

FORVIA HELLA je uznávaný, mezinárodně působící dodavatel automobilového průmyslu. Jako součást skupiny FORVIA se FORVIA HELLA zaměřuje na vysoce výkonnou technologii osvětlení a elektroniky vozidel. Prostřednictvím obchodní skupiny Lifecycle Solutions pokrývá široké portfolio služeb a produktů pro obchod s náhradními díly i pro výrobce vozidel pro speciální účely. S přibližně 37 500 zaměstnanci na více než 125 místech působí společnost po celém světě.

HELLA v ČR vznikla v roce 1992, o rok později začala s výstavbou první haly v Mohelnici a v roce 1994 pustila do světa první výrobky. Od roku 2022 je součástí skupiny FORVIA.

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty