První samoobslužná hospoda slaví dva roky. Tuzemský unikát dobře prosperuje

Navzdory obavám škarohlídů se má první samoobslužná hospoda v Hanušovicích a možná i v celé ČR k světu. Pivo i nealko si v ní hosté čepují sami, stejně tak si už mohou vybrat obědové menu. Hospodu provozuje zdejší radnice, která ji tak zachránila před zánikem. Lidé, kteří se chovají ke svému městu hezky, mají pivo se slevou.

Pivo si zaplatí i načepuje zákazník sám | Foto: hanusovice.info

„Občané, kteří nemají vůči městu žádný dluh a včas platí městské poplatky, si mohou na radnici koupit čip a na pivo i ostatní prodávaný sortiment mají slevu. Návštěvníci města a turisté můžou u samoobslužného pultu zaplatit platební kartou,“ vysvětluje Marek Kostka, starosta Hanušovic.

Samoobslužnému provozu Formanky kritici nevěřili. Dnes se v hospodě prodá denně kolem stovky obědů a každý měsíc si lidé vytočí zhruba patnáct sudů piv. Součástí restaurace je i penzion, který se město rozhodlo rekonstruovat, aby navýšilo lůžkovou kapacitu ve městě pro turisty, kteří Hanušovicemi projíždí.

„Výhoda naší hospody je, že mimo dobu obědů je hospoda plně samoobslužná a odpadají vysoké mzdové náklady, kvůli kterým spousta jiných hospod zavírá. Takhle se nám podařilo naši hospodu, a v podstatě i komunitní místo, zachránit,“ dodal starosta Kostka. V hospodě se kromě pití a jídla dá také hrát kulečník nebo bowling. 

Samoobslužná Formanka je zatím v Olomouckém kraji, a možná i v celém Česku, unikátem. Už brzy by se ale k Hanušovicím mohly připojit také další města a obce, kde hrozí zavření hospody. Nedávno si Formanku přijela prohlédnout početná delegace starostek a starostů včele se senátorem Markem Ošťádalem.

V hospodě Formanka je k dispozici i kulečník | Zdroj: Hanušovice.info



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1