Putovní výstava o buddhismu Diamantové cesty dorazí příští týden do Olomouce

Už tři desítky let se v České republice praktikuje buddhismus Diamantové cesty, v západní Evropě je to už přes 50 let. Čeští buddhisté tak slaví dvojí výročí. U této příležitosti pořádají putovní výstavu s doprovodným programem. Vernisáž proběhne v pondělí 14. října od 18 hodin.

V Olomouci se představí výstava o buddhismu

Olomouc je již čtvrtým městem z deseti, která během podzimu a zimy hostí putovní výstavu, jež představuje zásadní okamžiky rozvoje buddhismu Diamantové cesty (BDC) v České republice. Tento buddhistický směr si u nás získal několik tisíc příznivců a meditační centra BDC dnes pravidelně navštěvuje asi tisícovka lidí. Spolu s českou historií se představí i mezinárodní část výstavy „50 let buddhismu Diamantové cesty na Západě“.

Od 14. do 23. října si mohou návštěvníci přímo v olomouckém buddhistickém centru prohlédnout autentické fotografie, přečíst si dobové výpovědi a nebo se přímo účastnit přednášek o buddhismu. Výstava mapuje postupný rozvoj buddhismu Diamantové cesty u nás, od prvních setkání v soukromých bytech za komunismu a hned po Sametové revoluci přes zakládání prvních meditačních center v 90. letech, návštěvy tibetských učitelů (lamů), setkání se 17. Karmapou Thaje Dordžem až po vznik první buddhistické stúpy v Těnovicích u Plzně.

Zájemci si na výstavě projdou časovou osu, která zaznamenává půl století práce Lamy Oleho a Hannah Nydahlových. Díky jejich aktivitě se podařilo učení tibetského buddhismu stará 2,5 tisíce let přeložit a představit modernímu světu. V současnosti funguje na Západě přes 600 buddhistických center, z toho třiadvacet v České republice. Výstavu doplňuje také projekce mezinárodně oceňovaného dokumentu Hannah: Cesta ke svobodě (Hannah: Buddhism’s Untold Journey).

Putovní výstavu Buddhismus Diamantové cesty: 30 let v České republice a 50 let na Západě hostí od září 2024 do konce ledna 2025 postupně deset českých měst (Rožnov pod Radhoštěm, Kolín, Plzeň, Olomouc, Trutnov, Ostrava, Praha, Brno, Písek, Ústí nad Labem).

Centrum buddhismu Diamantové cesty v Olomouci vzniklo roku 2000 a má za sebou již několik etap rozvoje. Od roku 2004 sídlí v zadním traktu historické budovy na Dolním náměstí 16. Centrum využívá okolo čtyřiceti členů. Během roku se zde konají přednášky českých i zahraničních učitelů buddhismu, kteří jsou žáky Lamy Oleho Nydahla. Zájemci jsou zváni na veřejné meditace každou středu od 19:30h.

Program výstavy 14. - 23. 10. 2024

Centrum buddhismu Diamantové cesty, Dolní náměstí 16

  • 14. 10. (po) 18:00 – vernisáž výstavy
  • 19:00 – přednáška Co je buddhismus Diamantové cesty  (vstupné 100 Kč)
  • 15. 10. (út) 19:00 – přednáška Meditace  (vstupné 100 Kč)
  • 16. 10. (st) 19:30 – veřejná meditace na 16. Karmapu
  • 17. 10. (čt) 19:00 – projekce filmu Hannah: Cesta ke svobodě, Muzeum umění, Denisova 47,  (vstupné 160 Kč)

Otevírací doba výstavy:

  • všední dny 14.00-19.00 hodin
  • víkend 10.00-19.00 (vstupné na výstavu je zdarma)

Detailní informace o výstavě ve vašem městě a dalších městech po ČR, včetně doprovodného programu, najdete na stránkách https://vystava.bdc.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1