Olomoucký tvarůžkový festival, který organizuje město Olomouc, se za osm let svého konání stal nedílnou součástí olomouckého kulturního kalendáře. Akce každoročně přitahuje stále více milovníků tvarůžků nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. „Festival byl letos skvěle vyvážený s výjimkou počasí, které způsobilo, že v sobotu přišlo mnohem víc návštěvníků než v neděli. Jsem rád, že už v tuto chvíli přichází tolik pozitivních ohlasů, děkuji všem kolegům z organizačního týmu a už teď se těším na devátý ročník,“ komentoval víkendovou akci náměstek primátora Viktor Tichák.
Foto: Daniel Schulz / olomouc.eu
Rekordní počet prodejců
Své speciality nabídlo na festivalu rekordních více než sto prodejců, včetně známých olomouckých restaurací a regionálních producentů, kteří připravili širokou škálu tvarůžkových specialit. „Návštěvníci si mohli vychutnat tvarůžky v teplé i studené kuchyni, jak na slaný, tak i na sladký způsob. Tvarůžky byly k dispozici ve formě burgerů, lívanců, pizzy, různých dipů, pomazánek, ale nechyběly ani tvarůžkové zákusky, které si mnozí z návštěvníků odváželi i s sebou,“ řekla Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu. Poprvé se na festivalu představilo i partnerské město Olomouce, maďarská Pécs, s nabídkou tamního vína.
Foto: Daniel Schulz / olomouc.eu
I přes sobotní fronty u jednotlivých stánků byla atmosféra festivalu velmi přátelská, lidé si vyměňovali tipy na to, co jim chutnalo, a kde co koupili. „Každý si tady našel svoje, hodně oblíbené byly výrobky, které si lidé odváželi s sebou, například tvarůžkové chipsy nebo tyčinky. Co přesně šlo nejvíce na odbyt, budeme vyhodnocovat v následujících dnech, ale už v tuto chvíli víme, že i přes chladnou neděli a nižší návštěvnost se zkonzumovalo zhruba šest a půl tuny tvarůžků, tedy zhruba stejně jako loni, což je mimořádný úspěch,“ vyčíslil Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Osmý ročník přinesl řadu novinek
Pódium na Horním náměstí se po oba festivalové dny hemžilo špičkovými kuchaři, kteří v rámci cooking shows ukázali své originální pokrmy z tvarůžků. Mezi nimi nechyběl ani loňský Tvarůžkový Král Michal Duračka z restaurace Asado grill. Festival pokračoval koncerty, které přilákaly davy – sobotní večer patřil Petru Vondráčkovi a jeho kapele Lokomotiva, nedělní finále obstarala Anna K. Kromě hudby návštěvníky potěšily i cimbálové kapely, vystoupení Zbyňka Drdy, finalisty SuperStar, a odborné přednášky o výživě a zdravém stravování od známé lékařky Kateřiny Cajthamlové.
Foto: Daniel Schulz / olomouc.eu
Novinkou letošního ročníku byla family zóna na Dolním náměstí, která nabídla dětem spoustu zábavy, oblíbené dílničky, pískování obrázků či malování na obličej. Obrovský úspěch měla také velká malovací stěna, na které během festivalu vznikala společná malba, což přispělo k příjemné atmosféře celého víkendu. V „Tvarglšopu“, stánku s tvarůžkovými suvenýry, si návštěvníci mohli zakoupit nejen vtipná trička a dětská body, ale i originální tvarůžkovou pralinku. Kromě toho se v nabídce objevily i praktické kuchyňské doplňky jako zástěry, rukavice nebo kuchařky v barvách festivalu. Pro sběratele byly připraveny nové turistické vizitky. Festival také podpořil ekologické chování. V rámci spolupráce s A.W. Olomoucké tvarůžky byla připravena soutěž pro ty, kdo na festival přijeli vlakem. Po předložení jízdenky v „Tvarglšopu“ nebo v informačním centru mohli návštěvníci soutěžit například o celoroční zásobu tvarůžků.
Foto: Daniel Schulz / olomouc.eu