Olomouc se už chystá na Vánoce. Letošní trhy budou plné tradic i lokálních vazeb

Aktuální děj v centru města jasně naznačuje, že advent a Vánoce se nezadržitelně blíží. Od začátku listopadu se na Horním náměstí staví stánky na Vánoční trhy, na svém místě už také stojí vánoční strom. Adventní čas v Olomouci opět provoní punč i atmosféra plná tradic. To vše samozřejmě v souladu s aktuálně platným nařízením vlády.

Vánoční strom už stojí na Horním náměstí

Vánoční trhy každoročně bývaly akcí, na kterou se sjížděli návštěvníci nejen z různých koutů republiky, ale i ze zahraničí. „Loňský rok však spoustu věcí změnil a to nejhlavnější, v co všichni doufáme, teď je, aby mohly oblíbené trhy v předvánočním čase proběhnout s co nejmenším omezením. Přípravy jsou v plném proudu, začíná se 21. listopadu,“ těší se na olomoucký advent, který by se měl letos nést v ještě tradičnějším duchu než dříve, náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Co se týká aktuálně platných opatření proti šíření onemocnění Covid-19, statutární město Olomouc i pořadatel Vánočních trhů vývoj situace samozřejmě sledují. “Doba se změnila a na okolnosti okolo koronaviru musíme myslet. Kulturní Olomouc, se kterou máme uzavřenou novou koncesní smlouvu na pořádání Vánočních trhů do roku 2025, se dle smlouvy zavázala k dodržování aktuálně platných právních předpisů. Po loňském roce, kdy trhy probíhaly vzhledem ke koronavirové situaci v omezenějším rozsahu, všichni doufáme, že letos budou opatření snad jen minimální a nijak extrémně nezasáhnou do naplánovaného programu,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Aktuální opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví sice pořadatelům poněkud ztěžují už probíhající přípravy na zahájení Vánočních trhů, ale v jejich samotném konání by nijak výrazné omezení snad znamenat neměla. „Současný vývoj s Covid-19 neustále monitorujeme a jsme připraveni reagovat na opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví. I přes případné možné komplikace věříme, že se nám vše podaří zvládnout,“ říká Monika Řehulková, tisková mluvčí společnosti Kulturní Olomouc o.p.s., která Vánoční trhy v Olomouci pořádá.

Vánoční strom už stojí, čeká na jméno

Už v neděli 7. listopadu dorazil na Horní náměstí vánoční strom. Tentokrát krásně urostlá jedle pochází z Hluboček, kde rostla u rodinného domu a kvůli výšce už ji majitelé potřebovali pokácet. „Třicetimetrový strom jsme zkrátili na zhruba 20 metrů, abychom ho mohli bezpečně ukotvit na náměstí. Cesta nadměrného nákladu byla letos dlouhá a dobrodružná, ale nakonec se podařilo strom v pořádku dopravit na jeho místo. Teď už čeká jen na ozdobení,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Jednou z nejoblíbenějších událostí Vánočních trhů bývá rozsvícení vánočního stromu. Ten se letos rozzáří v neděli 21. listopadu v 18 hodin, kdy také dostane své jméno. Návrhy na jméno vánočního stromu mohou zájemci doručit společně s výtvarným ztvárněním na oddělení kultury do pátku 12. listopadu. „Olomoucké vánoční stromy pojmenováváme už od roku 2006 a každý rok dostáváme mnoho návrhů od dětí z mateřských i základních škol. Sama se moc těším, jaká jména nám tentokrát děti navrhnou. Autory vítězného návrhu samozřejmě čeká malá odměna a společně s námi můžou z pódia strom rozsvítit. Loni nám tuto krásnou akci znemožnil nouzový stav, ale letos by snad mohlo rozsvícení stromu a zahájení trhů proběhnout bez výraznějších omezení,“ doufá náměstkyně Markéta Záleská.

Důraz na tradice a region v kulturním programu i ve stánkovém prodeji

Samotné zahájení Vánočních trhů v neděli 21. listopadu doprovodí asi nejvýraznější bod letošního kulturního programu, koncert Báry Basikové. Ta vystoupí na pódiu na Horním náměstí od 18:15. V rámci programu na pódiu se budou moci návštěvníci trhů těšit na známé umělce, jako například Legendy se vrací, Pavel Dobeš nebo třeba Orchestr Jaroslava Ježka. Vystoupí ale také olomoucká uskupení – hudební skupina Dětského domova Olomouc, pěvecké sbory Kassiopea, Music Bodo a Alenášek, Big Band Žerotín, Hudební institut, hudba při HZS Olomouckého kraje a čeká nás i benefiční koncert pro Trend vozíčkářů a společné zpívání koled.

Vánoční trhy budou opět ctít tradice adventu a českých Vánoc a tomu bude samozřejmě odpovídat také sortiment nabízený v dřevěných stáncích. Horní a Dolní náměstí se znovu rozvoní tradičními gastronomickými specialitami, jako jsou punče a perníky, které doprovodí další stánky s občerstvením, dárkovými předměty, typickým vánočním sortimentem a řemeslné výrobky. „Vybrali jsme takové prodejce, jejichž zboží se hodí k předvánočnímu období, a stejný přístup máme i k produkci na pódiu, která bude také převážně vánoční. Návštěvníci si tak budou moci užít hudební vystoupení, kino s pohádkami pro děti i populárními českými filmy, kulinářské show i oblíbenou mikulášskou nadílku, bez které už si Vánoční trhy umí málokdo představit,“ nastiňuje adventní program na náměstí organizátor trhů Petr Ilgner a pro letošek slibuje celkově ještě tradičnější pojetí. Veškeré hrazení u památek a nutné vymezení prostoru bude nově vytvořeno ze dřeva a dřevěnou podobu dostanou třeba i toalety.

Nedílnou součástí Vánočních trhů zůstávají například historický kolotoč nebo Ježíškova dílna, organizátoři však slibují i novinky. Jednou z nich bude zcela nová zvonička s vyhlídkou – speciální stánek, na jehož střechu se bude dát vystoupat a bude tak sloužit jako malá rozhledna s výhledem na vánočně vyzdobené náměstí (foto vpravo). Tradiční Ježíškovu dílnu s poštou tentokrát pořadatelé přesunuli na Dolní náměstí. Tam by mělo ze stánků vzniknout improvizované náměstíčko, kde se budou představovat také tradiční řemesla. Co se týká gastronomických novinek, v plánu jsou (pokud to aktuální mimořádná opatření dovolí) tradiční kulinářské večery na pódiu i víkendová grilování.

Bruslit v centru města se letos nebude

V posledních letech si návštěvníci Vánočních trhů velmi oblíbili také vyhlídkové ruské kolo, které se letos opět stane dominantou Tržnice. Jedna populární součást olomouckých Vánoc však bude tento rok chybět. Kluziště. To na Dolním náměstí tentokrát nenajdeme. „Je to součást nového konceptu, který odráží mnohaleté debaty o ochraně památek na Dolním náměstí, jež je součástí památkové rezervace, a také reakci na časté stížnosti veřejnosti. Chtěli bychom, aby v budoucnu kluziště našlo své místo jinde. To pořadatelé prověřují, jsem si jistá, že řešení najdou a v příštím roce se nám oblíbené bruslení pod širým nebem vrátí," je přesvědčena náměstkyně Markéta Záleská.

Trhy budou probíhat od 19. listopadu do 23. prosince a budou otevřeny každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00. První sortiment a punče tak bude možné ve stáncích zakoupit už v pátek a v sobotu 19. a 20. listopadu, samotné slavnostní zahájení trhů s rozsvícením stromu ale proběhne až v neděli 21. listopadu.

Aktuální informace sledujte na webu www.vanocnitrhy.eu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty