Sluneční hodiny, freskový sál a další skvosty. Restaurátor Surma je stříbrnou Osobností Moravy

Výtvarník a restaurátor Radomír Surma, který dal Olomouci mimo jiné i krásné sluneční hodiny, teď získal významné ocenění - stříbrnou příčku v anketě Osobnost Moravy. Hlasovalo pro něj skoro 6000 hlasujících z celkového počtu 17 755. Absolutním vítězem se stali mnohonásobní šampioni v kolové, sourozenci Jan a Jindřich Pospíšilovi.

Radomír Surma, stříbrný v anketě Osobnost Moravy. | Foto: Blanka Martinovská

V neděli 12. prosince ve 12 hodin bylo ukončeno hlasování v letošní anketě Osobnost Moravy 2021. Spolek Moravská národní obec organizoval tuto iniciativu už šestým rokem. Organizátoři v internetové anketě zaznamenali velmi slušný celkový počet 17 755 hlasů

Veřejnost mohla nominovat návrhy moravských osobností, které vynikají v jakémkoliv oboru lidské činnosti a tvořivosti. Morava je na vzdělané, šikovné a pracovité lidi bohatá a tak se sešlo opravdu dost nominačních návrhů. Nakonec vykrystalizovala finálová pětice nominovaných. Jednalo se o jednu bratrskou dvojici a čtyři jednotlivce. Také Olomouc měla mezi nominovanými své zástupce.

Vítězi letošního ročníku ankety a díky tomu i Osobnostmi Moravy 2021 se na základě 7051 hlasů stali legendární dvacetinásobní mistři světa a dvacetipětinásobní mistři Československa v kolové JINDŘICH a JAN POSPÍŠILOVI (na archivním snímku vlevo) .Oběma slavným bratrům také bude předána hlavní cena, kterou ztvárňuje unikátní skleněná trofej s moravskou orlicí a jmény vítězů – Osobností Moravy 2021.

Na druhém místě se umístil olomoucký akademický malíř a restaurátor RADOMÍR SURMA, který obdržel 5836 hlasů veřejnosti. Radomír Surma se nesmazatelně vepsal do tváře Olomouce například restaurováním gotických a renesančních erbů na radnici, obnovou jedinečného freskového sálu v Komeniu nebo novodobou replikou nárožních slunečních hodin rovněž na radnici. Jeho dílem jsou ale i obnovené gotické fresky v Ostružnické ulici, renesanční freska v Universitní ulici či rozsáhlá barokní výzdoba na Hradisku. 

Pomyslné stupně vítězů doplňuje na třetím místě ankety počtem 2 262 hlasů rodák z města Svitavy, uznávaný historik, vysokoškolský pedagog, spisovatel a publicista JIŘÍ PERNES (na snímku vpravo). Také osobnosti na druhém a třetím místě se mohou těšit na pamětní list i na obdobnou skleněnou trofej menších rozměrů s moravskou orlicí a jmény oceněných.

Čtvrtou pozici obsadila díky 1380 hlasům JARMILA VÍTOSLAVSKÁ. Tato žena žijící nedaleko soutoku řek Bečvy a Moravy v hanácké obci Troubky na Přerovsku se zabývá vyšíváním ubrousků, ubrusů, deček, až po ušití a vyšití kompletního kroje z moravské Hané. Na pátém místě se umístil počtem 1226 hlasů jeden z předních odborníků v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné nejen u nás, MILOŠ MICHLOVSKÝ.

Z historie ankety

Během uplynulých ročníků ankety, pořádané spolkem Moravská národní obec, o hlasy veřejnosti usilovalo mnoho významných osobností. Už v úvodním ročníku ankety v roce 2016 byli nominováni například novinář, publicista, spisovatel a scénárista Jiří Jilík, skvělá moravská lidová zpěvačka a tanečnice z Valašska Jarmila Šuláková nebo vynikající houslistka, zpěvačka a herečka, Iva Bittová. V dalších ročnících to byli například zpěvák, houslista, primáš a umělecký vedoucí souboru Hradišťan, Osobnost Moravy 2017 Jiří Pavlica, spisovatel František Kopecký, fotograf, výtvarník a pedagog Jindřich Štreit a další.

Radomír Surma při kontrole práce na freskách v sále Komenia | Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty