Dokud není ztraceno všechno, tak není ztraceno nic, říká po výhře v Plzni kouč Sigmy Václav Jílek

Má ještě Sigma Olomouc nějakou šanci uhrát čtvrté místo, které zaručuje pohárovou Evropu? Ještě v sobotu dopoledne by na to asi nikdo kladně neodpověděl. Po parádním vítězství Sigmy v plzeňské Doosan Areně je to ale jinak – šance žije.

Foto: sigmafotbal.cz

Především je třeba poděkovat hráčům Olomouce za to, že se v sobotu v Plzni představili jako skuteční bojovníci. Sigma sice podle očekávání čelila od začátku velké ofenzivní síle Viktorie, v 17. minutě dokonce dostala gól, ten ale po upozornění videorozhodčího nakonec pro předchozí faul Tomáše Chorého neplatil. Když se už už zdálo, že poločas skončí bez branek, v nastaveném čase si našel centrovaný balon Durosinmi a hlavou i s pomocí břevna překonal olomouckého Matúše Macíka. Jenže odpověď Sigmy na obdržený gól byla okamžitá – v témže nastavení Denis Ventúra vybojoval míč, poslal dlouhý centr do vápna, který kolenem zasáhl a usměrnil Filip Zorvan, načež si ho do vlastní sítě srazil plzeňský obránce Sýkora.

Foto: sigmafotbal.cz

V druhém poločase pokračovala bitva s dobrým koncem pro hosty z Olomouce. Plzeň sice začala druhou půli náporem, ale v 54. minutě se povedl Sigmě parádní protiútok. Na konci rychlé akce byl přízemní pas Zorvana, který geniálně pustil pokrytý Fortelný za sebe na Deleho. Nigerijský záložník byl v tu chvíli sám tváří v tvář brankáři Staňkovi a uspěl - ve své ligové premiéře levačkou zakončil přesně k tyči a oslavil první gól v lize. „Je to skvělý kluk, strašně rychle se adaptoval na naše nároky, zapadnul i do kabiny. Má přidanou hodnotu v podobě fotbalové kvality, což i dnes v řešení některých situací ukázal. Na začátku byl nervózní, poztrácel nějaké balony, nebyl přesný v prostoru, kde jsme chtěli, aby byl. Pak se ale chytil dvěma míči a už byl fakt dobrej. Nakonec to korunoval i brankou. Za mě absolutní spokojenost a jsem strašně šťastný, že se mu to takhle povedlo,“ komentoval Václav Jílek první ligové utkání nigerijského záložníka Dele Ola Israela.

Foto: sigmafotbal.cz

Za deset minut vstřelila neplatný gól i Sigma - Denis Ventúra po skrumáži zakončoval do prázdné branky, ovšem sudí branku neuznali kvůli předchozímu faulu Chytila na brankáře Staňka. Podle webu sigmafotbal.cz byl přitom olomoucký útočník na domácího gólmana strčen obráncem.

Sigma se ale třetího gólu přeci jen dočkala! V 74. minutě zprava kvalitně odcentroval Juraj Chvátal a z první se trefil Jan Navrátil. Pro Honzu Navrátila to byl 32. gól v dresu Sigmy, čímž se posunul na 10. místo historické klubové tabulky střelců.

Foto: sigmafotbal.cz

Plzeňští sice dál bojovali a měli i šance, Macíka, kterému se zápas vydařil, už však nepřekonali. Sigma po dlouhých jedenácti letech porazila Plzeň, navíc na její půdě, a připomněla tak dávnou výhru 4:0, tehdy ještě pod trenérem Petrem Johny Uličným.

Sigmu zdobila v sobotu v Plzni mimořádná produktivita, když dala tři branky ze tří střel. „V jarní části jsme asi čtyřikrát byli na druhé straně. Ať už to byl Hradec, Liberec a další, kdy soupeři měli vysokou, někdy až stoprocentní úspěšnost střel. Někdy vám to fotbal sebere a jindy se to zase vrátí. Dnes jsme opravdu byli extrémně produktivní a i z toho důvodu jsme vyhráli zaslouženě,“ zhodnotil tento aspekt trenér Jílek.

Foto: sigmafotbal.cz

Olomouc je momentálně v neúplné tabulce šestá s odstupem čtyř bodů na vysněné čtvrté místo. Hrát bude ještě tři utkání, ve hře je tedy devět bodů. Doma Sigmu čeká Slavia a venku dva přímí konkurenti v boji o 4. místo Slovácko a Bohemians. Šance tedy pořád žije, i když není moc velká. Ale vzdávat to? „V první řadě je třeba říct, že i když je ve hře ještě devět bodů, takt to především nemáme ve svých rukách. Musela by přijít souhra výsledků našich soupeřů a naší extrémní kvality v přímé konfrontaci. Jsme nohama na zemi, víme, že to je strašně daleko,“ zhodnotil situaci střízlivě trenér Jílek, vzápětí však dodal: „Ale dokud není ztraceno všechno, tak není ztraceno nic, i když je to trochu teorie. Dokud je sebemenší naděje, tak je to motiv a naší povinností je rvát se a udělat maximum pro zisk bodů. Uvidíme, na co to bude stačit.“

Fanoušci budou určitě držet palce. 

Foto: sigmafotbal.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty