Hrál za Heart of Midlothian i za Puskás. Teď urostlý útočník posílí ofenzivu Sigmy

Sigma Olomouc hlásí první letní posilu. Na Hanou přichází z Maďarska třicetiletý shooter David Vaněček, odchovanec Plzně. Hrával za Viktorku a další české kluby, nakonec tři roky za FK Teplice, odkud odešel do Skotska. Po půl roce v Heart of Midlothian zamířil do ambiciozního maďarského Puskás Akadémia FC, kde hrál s bývalým sigmákem Jakubem Plškem. Umístil se s jedenácti góly za sezonu na děleném druhé místě maďarské tabulky střelců. Teď přichází do Olomouce a je natěšený na českou ligu i na trenéra Václava Jílka.

David Vaněček / Foto: sigmafotbal.cz

„Velmi se těším na novou výzvu. Jsem rád, že jsem se vrátil do Česka. V Olomouci se mi líbí snad úplně všechno, včera jsem se byl projít po centru města a jsem nadšený. Pro přestup do Sigmy jsem se rozhodl díky zájmu, který projevila, a také díky korektnímu jednání pana Mináře. Roli hrál i nástup trenéra Jílka. Znám ho z mládežnických reprezentací. Je to skvělý trenér,“ řekla pro web klubu nová posila Sigmy.

„Po uplynulé sezóně jsme cítili potřebu získat hrotového útočníka. To se nám dnes podařilo. Davida jsme sledovali dlouhou dobu, je to kvalitní hráč. Věříme, že se mu bude v Sigmě dařit,“ uvedl sportovní manažer SK Sigma Olomouc Ladislav Minář.

Urostlý útočník zaznamenal první ligové starty ve Viktorii Plzeň, kde rovněž hrával v mládežnických kategoriích. Z Plzně zamířil na hostování do několika druholigových klubů, následně působil v Jihlavě a Hradci Králové. Právě v Hradci Králové se naplno etabloval v první lize. V angažmá v Teplicích v 76 utkáních nastřílel 24 gólů. Třicetiletý útočník doposud nastoupil k 106 zápasům v nejvyšší české soutěži.

Z teplických Stínadel vedly jeho kroky do Skotska. Davida si vybral jeden z nejslavnějších skotských klubů Heart of Midlothian FC. Po půl roce stráveném v Edinburghu se vydal do Maďarska. Stal se hráčem ambiciózního Puskás Akadémia FC. Tam se potkal s bývalým hráčem Sigmy Kubou Plškem. V dresu Akadémie odehrál 44 utkání, ve kterých patnáctkrát skóroval. V sezóně 2019/2020 pomohl svému týmu ke 3. místu v ligové tabulce a účasti v pohárové Evropě. Po konci v Puskási se přesunul do jiného celku maďarské ligy. Za Diósgyőri VTK stihl odehrát 15 utkání, ve kterých dvakrát gólově rozvlnil síť.

Podle webu transfermarkt.co.uk má nyní aktuálně hodnotu 315 tisíc euro. 

Profil hráče

David Vaněček

Datum narození: 9. března 1991

Výška, váha: 192 cm, 91 kg

Post: útočník

Preferovaná noha: pravá

Zdroj: sigmafotbal.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty