My vám ty medaile přivezeme! Tradiční sportovní anketu nepřeruší ani pandemie

Přestože sportovní kalendář v loňském roce výrazně ovlivnila koronavirová epidemie dosáhli reprezentanti Olomoucka na celou řadu skvělých výsledků a získali medaile z domácích i evropských šampionátů, probojovali se do národních výběrů, uspěli v závodech Světových pohárů a zaslouží si poděkování. Také proto se pořadatelé ankety Nejlepší sportovec Olomoucka rozhodli nepřerušit unikátní sérii a vyhlásili vítěze 55. ročníku.

Když nemohou letos sportovci pro medaile, přijedou medaile k nim domů. Ilustrační foto: Blanka Martinovská

„Jde o jednu z nestarších anket v České republice, nechtěli jsme tradici přerušit, Navíc jsem přesvědčená, že úspěšní sportovci si poděkování za výsledky z loňského roku opravdu zaslouží,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Řada týmových soutěží v předchozí sezoně zůstala nedohrána, z tohoto důvodu nebudou za rok 2020 vyhlášeny kategorie nejlepší seniorské a juniorské družstvo. Zůstávají tři individuální kategorie, vyhlášený bude také Talent roku, Česká unie sportu předá Cenu pro funkcionářskou osobnost a Cenu Drahoše Válka. Novinkou bude Mimořádná cena.

„Pochopitelně musíme respektovat veškerá vládní nařízení, proto se tentokrát nesejdeme všichni ve Slavnostním sále Arcibiskupského paláce jako před rokem. Ceny přesto předáme osobně. Jak prohlásil Julius Satinský ve filmu S tebou mě baví svět: My vám ty medaile přivezeme,“ uvedla Záleská.

Anketu tradičně pořádá statutární město Olomouc ve spolupráci s Regionálním sdružením České unie sportu. Vzhledem k probíhajícímu přípravnému období sportovců budou vítězům ceny předávány postupně osobně. Jako první převzal ocenění vítěz kategorie mladých sportovců cyklista Pavel Bittner a boxer Petr Řezníček, který získal Mimořádnou cenu za pomoc seniorům v průběhu nouzového stavu, kterým vozil nákupy, zařizoval platbu složenek nebo distribuci léků z lékáren k jejich uživatelům.

Předávání cen bude pokračovat v následujících týdnech, všechny by měly být rozdány do druhé poloviny března.

Výsledky 55. ročníku ankety Nejlepší sportovec Olomoucka

Kategorie dospělí sportovci

1. Tereza Kneblová - SK UP Olomouc – kanoistika

dvojnásobná juniorská mistryně Evropy, Mistryně Evropy seniorů v soutěži družstev, vítězka závodu Světového poháru v olympijské disciplíně slalom.

2. Renata Zachová - JUDO klub Olomouc – judo

evropská šampionka v Poreči ve váze do 63 kg, vybojovala i 3. místo na GP seniorů v Izraeli.

3. Aleš Mandous - SK Sigma Olomouc – fotbal

brankář ligového týmu, který se stal oporou Sigmy Olomouc a díky svým výkonům se dostal do české reprezentace.

Kategorie mladí sportovci

1. Pavel Bittner - Mapei Cyklo Kaňkovký – cyklistika:

juniorský reprezentant České republiky vybojoval stříbro na mistrovství Evropy v silničním závodě, účastník mistrovství světa

2. Eva Kubíčková - AK Olomouc – atletika

sedmnáctiletá dorostenka výkonem 11,62 s vybojovala 2. místo na mistrovství České republiky žen v běhu na 100 metrů. V běhu na 100 metrů přes překážky byla v roce 2020 nejrychlejší Evropankou a třetí ve světových tabulkách

3. Claudia Tótová - SC Boxing Olomouc – box

juniorská reprezentatka, stříbrná na juniorském mistrovství Evropy v Černé Hoře, vítězka domácích šampionátů kadetek a juniorek

Mimořádná cena

Petr Řezníček – mladý boxer z Olomouce v průběhu jarního nouzového stavu přerušil veškeré své aktivity a začal pomáhat seniorům. Roznášel jídlo a nákupy, pomáhal při placení složenek na poště, chodil seniorům do lékáren. Na začátku září zase uspořádal Benefici boxu v Olomouci, kde šel výtěžek dětské onkologii.

Kategorie Objev roku

Kryštof Daněk - SK Sigma Olomouc – fotbal

reprezentant ČR U 20, jako 17-ti letý dorostenec se již úspěšně prosadil do A mužstva Sigmy Olomouc

Kategorie handicapovaní sportovci

Jakub Kosek - SK TPS Olomouc – sportovní střelba

reprezentant České republiky vybojoval na domácím mistrovství dvě zlaté a dvě stříbrné medaile a splnil nominační kritéria pro start na olympiádě v Tokiu.

Kategorie Funkcionářská osobnost

Jaromír Gajda - SK Sigma Olomouc – fotbal

zasloužilý a nejdéle působící funkcionář tělovýchovné jednoty a sportovního klubu Sigma Olomouc. Svou prací za zasloužil o vybudování jednoho z nejlepších fotbalových areálů v České republice

Cena Drahoše Válka

Ladislav Bank - SK UP Olomouc

dlouholetý akademický sportovní funkcionář, spojený s klubem SK UP Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty