Mistr světa z Medlova. Životní vášní mladého šampiona z Olomoucka je zvedání železa

Cennou zlatou medaili z Mistrovství světa v benchpressu federace GPC přivezl před dvěma týdny talentovaný objev, Petr Bartošík z Medlova na Olomoucku. Šampionát se konal 23. října v polském městě Pabianice nedaleko Lodže. Zlato z mistrovství světa je pro talentovaného siláka už pátým úspěchem v řadě!

Petr Bartošík na nejvyšším stupínku na Mistrovství světa v Polsku.

Dvacetiletý Petr Bartošík závodil nyní poprvé v kategorii junior (věk 20 - 23 let) ve váze do 82,5 kilogramu. Pro zisk zlaté medaile musel zvednout činku o hmotnosti 152,5 kilogramu. „Je to můj nový závodní rekord,“ podotýká spokojený mladík. Jak se vlastně dostal k závodní kariéře v benchpress, tedy zvedání stovek kilogramů při „soupažném tlaku v lehu na rovné lavici“, jak zní definice této disciplíny?

„Prostřídal jsem vícero aktivit, ale zvedání železa je moje životní vášeň. K prvním závodům jsem se dostal díky působení na Střední policejní škole v Holešově, kde se původně mělo konat mistrovství republiky. Na policejní škole jsem si uvědomil, že zvedám na benchpress nejvíc ze školy. Dostal jsem příležitost nastoupit za Sportovní klub policie Holešov, tak jsem se rozhodl zkusit závodit,“ vzpomíná Petr Bartošík. Jeho první závody se předminulý rok týkaly kategorie dorostu (18-19) ve hmotnosti do 75 kilogramů. Hned v tomto klání také poprvé vyhrál. Potom následovalo mistrovství Evropy, kde získal 1. místo, dále pak vyhrál zlato i v kategorii juniorů do 82,5 kilogramu na mezinárodním mistrovství Slovenska WRP a pak za necelý měsíc byl první na mistrovství ČR GPC. Čerstvé zlato z MS v Polsku je tedy jeho pátým zlatým úspěchem v řadě!

Sympatický sběratel zlatých medailí má i jasné plány do budoucna. „Mé cíle v tomto sportu jsou v krátkodobém horizontu dobře reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa na Ukrajině ve federaci GUPU, které se odehraje 27. listopadu. Rád bych na začátku sezóny pokořil národní rekord v kategorii junior do 82,5 kilogramů federace GPC, který činí 155 kilogramů,“ vysvětluje Petr Bartošík. „I v budoucnu se chci věnovat tomuto sportu. Chtěl bych připravovat své svěřence na další závody jakožto osobní trenér.“

Už na konci listopadu tedy můžeme šampionovi z Medlova držet palce, aby získal další zlato a hlavně aby pokořil zmíněný národní rekord.

Foto: archiv Petra Bartošíka

Foto: archiv Petra Bartošíka



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty