Na Svatém Kopečku bylo plno, zoo navštívilo přes 15 tisíc lidí. Bavila se i zvířata, třeba lemuři

Celkem 15 045 platících návštěvníků přišlo během velikonočních svátků do zoologické zahrady na Svatém Kopečku. Nejvíce lidí prošlo branami Zoo Olomouc v pátek, konkrétně 3622 osob. Dopravu na Svatém Kopečku musela v některých okamžicích řídit policie. Svátky přinesly radost i některým druhům zvířat.

Foto: Zoo Olomouc

Svátečně vyzdobená Zoo Olomouc lákala. Návštěvníci využili volné dny, a i když nebylo kdovíjak dobré počasí, vydaly se mezi zvířata tisíce lidí denně. Velikonoce si ale užívali nejen lidé, nýbrž i některá zvířata.

Řeč je v tomto případě o lemurech kata, kterým do venkovního výběhu připravili jejich ošetřovatelé nadívaná vajíčka v rámci tzv. enrichmentu. “Jednalo se o pletená vejce ze smuteční vrby, v nichž byly uschovány jahody. Lemuři z nich měli velkou radost,” dodává zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990-1993. Na svou slávu si však museli počkat až do roku 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se zde narodilo celkem 38 mláďat.

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, dorozumívá se ním s ostatními jedinci při pohybu ve vysoké trávě a většina z nich, byť ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy. Pohybuje se převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po 2 týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí cca 5 měsíců. Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA) uvádí v rámci chovu v 212 zoo 2189 jedinců. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty