Otec je vždy jistý! V zoo jsou k vidění krásní mořští koníci, jejichž mláďata „rodí“ otec

V Zoo Olomouc jsou nově k vidění prazvláštní rybky, mořští koníci druhu koníček kuda (Hippocampus kuda). Tyto atraktivní mořské tvory v jejich akváriu doplňují krásné rybky mandaríni a pruhované krevetky.

Foto: Zoo Olomouc

"V minulosti se v zahradě chovalo několik druhů koníků, některé z nich se podařilo i rozmnožit. V expoziční nádrži pavilonu šelem a mořských akvárií je nově k vidění 10 jedinců a jen málokomu se povede najít všechny, jsou to vskutku mistři kamufláže. Koníky v akváriu doplňují zvláštní pestrobarevné rybky vřeténky mandarín Synchiropus splendidus a nádherné krevetky pruhované, Lysmata amboinensis,“ uvádí zástupce vedoucího Pavilonu šelem a mořských akvárií Josef Drtil.

Foto: Zoo Olomouc

„Naše chovance jsme získali od soukromého chovatele jako odchov, což je u mořských ryb spíše výjimkou, převážná většina ryb se z důvodu složitého vývoje do chovů importuje. Zásadním problémem je velikost mláďat a nutnost podávání mikropotravy, často planktonní. Mořští koníčci přijímají převážně mraženou potravu,“ dodává chovatel Miroslav Vaverka.

PO TANCI PŘICHÁZÍ POŘÁDNÝ TYJÁTR. MLÁĎATA VYPOUŠTÍ NA SVĚT ZE SVÉHO TĚLA SAMEC!

U koníčků je známá otcovská rodičovská péče. Samci mají na bříšku váček, do kterého jim samička naklade vajíčka a dál se již o nic nestará. Za to sameček, který pojme několik set vajíček, si vajíčka sám oplodní a nechá je v sobě vyvíjet až do fáze, kdy jsou malí koníčci schopní samostatného života a doslova je porodí i s viditelnými kontrakcemi. Vývoj ve vaku tak trvá do 28 dnů.

Je to pěkný příklad oviviparie, kdy na svět vypouští plně vyvinutá mláďata, což u ryb není vůbec běžné. Co z toho takový sameček má? No přece jistotu otcovství, a výrazně tím zvýší i šanci svých potomků na přežití. O čisté monogamii však nemůže být úplně řeč, samičky jsou schopné vajíčky podarovat více protějšků, stejně tak samečci si mohou v případě dostatečně velkého váčku nabrat vajíčka i od dalších samic. Aby samec vajíčka získal, musí se samičce zalíbit a trochu jí i zatančit, měnit u toho barvu a celkově ji prostě trochu poškádlit.

Mořský koník je rozšířen široce, od Perského zálivu po jihovýchodní Asii, kolem Japonska, Austrálie, Indonésie i jihovýchodního pobřeží Afriky a kolem ostrovů Tichého oceánu. Obývá vody do hloubky 55 metrů, je vázán na prostředí s výskytem mořských řas, kolem kterých se s oblibou ocáskem omotává, což svědčí jeho přisedlému způsobu života a sázce na to, že ho nespatří predátoři.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty