Do olomoucké zoo přicestovali poprvé v její historii malí klokánci rudí

Kolekce zvířat olomoucké zoo se rozšířila o nové obyvatele. Klokánky rudohnědé. Dva roční samci ze Zoo Jihlava přicestovali do zahrady 6. října a stali se tak úplně prvními klokánky svého druhu, které Zoo Olomouc chová.

Vypadá skoro jako větší myš s klokaníma nohama. Klokánek rudý je v Zoo Olomouc poprvé | Foto: Zoo Olomouc

Čekala je nejprve povinná izolace, po níž se tento týden už přesunuli do Pavilonu netopýrů, kde je už v těchto dnech mohou sledovat první návštěvníci.

„Máme je v pavilonu dá se říci pár hodin a působí jako sehraná dvojka kamarádů. Když se jim člověk zadívá na končetiny, nabývá dojmu, že má co do činění s krtkem, ale tím podobnost končí. Dostali už i první krmení, a na příjmu potravy je vidět, jak dobře se jim vede. Pavilon tak ožil dalšími zvířaty. Mláďata v brzké době neplánujeme, neboť populace klokánků je dostatečně vysoká. Z tohoto důvodu sestavovat chovný pár nezamýšlíme,“ upřesňuje ošetřovatelka Kateřina Šteckerová.

Spolu s dalšími druhy se považuje za sesterskou skupinu pravých klokanů, jejichž předci se pravděpodobně vyvinuli ze zvířat žijících na stromech, která připomínala tyto klokánky. Současně se jedná o největšího klokánka s hmotností v rozmezí 1,5 - 3,5 kilogramu.

Klokánek má noční aktivitu, přes den odpočívá v kuželovitých hnízdech, vyrobených z trávy, větviček a kapradin. Materiál na stavbu sbírá předními končetinami a přenáší ocasem. Hnízda staví sám, obvykle v dutých kmenech stromů nebo pod keři, zřídka na volném prostranství. V jednom okamžiku může mít postaveno až pět hnízd, které používá. Samci chodí navštěvovat hnízda samic každý den až do okamžiku, kdy je samice v říji.

V Zoo Olomouc přibývají nová zvířata pravidelně, naposledy před týdnem přicestovala mladá velbloudí samice.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty