Přijímačky hotové, výsledky výborné. Kolik školáků se dostalo na vybrané střední školy?

Dnes byly zveřejněny výsledky přijímacího řízení na střední školy. Jak dopadli školáci v Olomouckém kraji? Výsledky jsou pro většinu dětí i rodičů pozitivní. Pro ty, kdo přijati nebyli, začne další kolo už v pondělí 20. května.

Foto: istockphoto.com/ monkeybusinessimages

"V prvním kole se na střední školy dostalo 94 % žáků, z toho 75 % se dostalo na školu, kterou měli za první prioritu. Jsou však velké rozdíly mezi jednotlivými kraji. Data za jednotlivé kraje bychom měli dostat od ministerstva školství v průběhu dneška, či zítřka," říká Aleš Jakubec, uvolněný krajský radní, odpovědný za oblast školství. Ti, kteří v prvním kole neuspěli, se budou hlásit do druhého kola a mají opravdu velkou šanci být přijati na některou ze škol, které v prvním kole nenaplnily své kapacity. "Seznam těchto škol bude zveřejněn v systému DIPSy 20. května a přihlášku na vybranou školu je nutné podat od 21. do 24. května," upřesňuje Aleš Jakubec. 

V Olomouckém kraji nabízely různé střední školy celkem asi 10 500 volných míst, přihlášku na ně podalo téměř 9 400 žáků. "Tři čtvrtiny z nich chtějí studovat maturitní obory. Nejvíce žáků, téměř třetina, se již tradičně hlásí na gymnázia. Na víceletá gymnázia se dostala asi polovina a na čtyřletá gymnázia téměř tři čtvrtiny uchazečů, kteří si tyto školy dali jako první prioritu," informuje krajský radní Jakubec. 

Velký zájem byl v Olomouckém kraji také o studium novějších oborů jsou informační technologie, a dále o pozemní stavitelství a strojní obory. Mnoho školáků zkoušelo přijetí na obchodní akademie a střední zdravotnické  školy.

"Naopak velmi nízký zájem projevili školáci o obory spojené s uměleckořemeslným zpracováním dřeva, učební obory zaměřené na konkrétní dovednosti jako podkovář, zahradník, rybář, kominík, obráběč kovů a nástrojař," uzavírá Aleš Jakubec. To je nepochybně škoda, protože například nástrojaři či obráběči kovů mají i v našem regionu šanci na velmi dobré profesní uplatnění díky společnostem jako jsou Honeywell, Hella Autotechnik a dalším. 

Více informací zde: https://dipsy.cz/prihlaska/intro




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty