Vytvořili nový pár siamangů, už si spokojeně zpívá. Partneři jsou nejlepší skokani

Z anglické zoo Thrigby Hall do Prahy letecky dorazila jedenáctiletá samice doporučená EEP programem jako vhodná partnerka k přibližně stejně starému samci ze Zoo Olomouc. Po několikatýdenní karanténě se oba siamangové setkali přímo v Pavilonu opic. „Prozatím se zvířata snášejí dobře a od prvního dne spolu ve výběhu „zpívají“. Ještě nějaký čas potrvá, než se náklonnost jednoho k druhému prohloubí,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

Foto: Zoo Olomouc

První siamangové přišli do zahrady v roce 1993. Rok poté se zoo podařilo získat chovný pár, který pocházel z volné přírody, přímo z oblasti svého výskytu, a to z Indonésie. Celkem se v zahradě narodilo sedm mláďat včetně samce, který bude tvořit s nově příchozí samicí pár.

Zpívají a skvěle skáčou

Pod krkem mají siamangové rezonanční vak jako žáby, který se nafukuje do velikosti lidské hlavy a díky němu dochází k zesílení jejich hlasitých vokalizací. Tím se ze všech gibonů projevují nejhlasitějšími zvuky.

Ti, kteří si přivstanou, mohou i u Zoo Olomouc obdivovat giboní zpívání. Označují si tak teritoria a jejich hlas bývá slyšitelný do vzdálenosti až 1,5 kilometru.

Tyto opice se pohybují velmi elegantním způsobem v závěsu za ruce, který označujeme jako brachiace, pomocí níž zvládnou překonat vzdálenost až 8 metrů během jediného zhoupnutí.

Přirozeným biotopem pro tyto primáty jsou lesy v oblastech Asie, kde obývají nížiny i nižší pohoří. Živí se rostlinnou potravou jako jsou různé plody a listy. V přírodě jsou siamangové ohroženi ničením jejich přirozeného prostředí. 

Foto: Zoo Olomouc




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty