Další ničivé bouřky na obzoru. V parcích přitom ještě leží stromy, které spadly při těch minulých

Dnes večer nebo v noci mohou opět přijít mimořádně silné a ničivé bouřky včetně krupobití. Včera vydal Český hydrometeorologický ústav pro Olomoucký kraj novou výstrahu před velmi silnými bouřkami. Výstrahy platí od nedělního odpoledne do pondělní druhé hodiny ranní. V Olomouci jsou přitom následky minulých bouřek dosud patrné.

Foto: Rej.cz

Bouřky mohou být doprovázeny přívalovými srážkami kolem 50 mm, výjimečně až 70 mm během krátké doby a kroupami okolo 3 cm. Bouřky také mohou doprovázet nárazy větru 25 m/s (90 km/h).

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce. ČHMI varuje, že bude pravděpodobně vyhlášen stupeň povodňové bdělosti. 

V Olomouci v minulých dnech bouřky trápily zejména obyvatele sídliště na Černé cestě, kde voda vyplavila sklepy, v parcích padaly stromy a silné větve. Výstaviště Flora Olomouc varuje, aby se lidé v parcích pohybovali s opatrností. "Poškození nemusí být ze země vždy hned patrné, bohužel tak může i s odstupem času dojít k ohrožení bezpečnosti. Musíme proto upozornit návštěvníky parků, aby se z bezpečnostních důvodů vyvarovali zbytečnému pobytu pod vzrostlými stromy. Při již uskutečněných kontrolách nebyla zaznamenána žádná zjevná a aktuální nebezpečí, přesto je nutné dbát zvýšené pozornosti a opatrnosti z důvodu poškození, jež se mohou teprve projevit," uvedl Zdeněk Šup, vedoucí zahradnického oddělení Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

Velké škody napáchaly minulé bouře na venkově, zejména v obcích Velký Týden a Grygov. V Olomouckém kraji zasahovali hasiči u stovek kritických situací.


Doporučení ke zmírnění následků jevů:

  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení za deště je třeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.
  • Bližší informace o situaci najdete na webu Povodí Moravy www.pmo.cz a Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty