Hrdinové dní: hasiči zasahovali u dvou tisíc událostí, zachránili stovky lidí, mnohé vrtulníkem

Největší nápor povodňových vln v Olomouckém kraji skončil, voda v řekách se pomalu vrací zpátky do běžného stavu. V postižených oblastech začíná pracné odstraňování škod a obnova měst a obcí. Jak viděli uplynulé dny největší hrdinové povodní, tedy hasiči?

Hasiči v zatopené Litovli | Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči v souvislosti s extrémním počasím od půlnoci 14. září do 17. září 10 hodin zasahovali u 2 tisíc událostí. "Z toho jsme při více než 200 z nich zachraňovali lidské životy, mnohdy celé rodiny i s domácími zvířaty. Díky vrtulníkům se podařilo dostat do bezpečí 54 lidí, a to v situacích, kdy již nebyla jiná možnost," sděluje základní data o mimořádné pomoci ve dnech povodní mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová. 

Souhrn povodňových událostí

Během pondělí 16. září hasiči zasahovali v celém kraji a řešili následky povodní na řekách Bělá, Vidnávka, Staříč, Desná, Morava, Haná, Bečva a jejich přítoky. Na některých místech prováděli záchranné práce, došlo k zaplavení Litovle a jejích místních částí, v Olomouci se rozlila voda v místní části Chomoutov, na jihu kraje pak zatopila Němčice nad Hanou, část Vrchoslavic, Nezamyslic a Kojetína.

Jesenicko: obnovujeme infrastrukturu, řešíme především zprůjezdnění cest od Jeseníku ve směru na Mikulovice, Žulovou a Lipovou-lázně. Na mnohých místech vozovka zcela chybí. S těžkou technikou čistíme koryta řek. Zajišťujeme pitnou vodu a další humanitární pomoc.

Šumpersko: situace se v obcích podél Desné, Moravy i Třebůvky uklidnila. Odstraňování následků povodní, čerpání vody.

Olomoucko: povodňová vlna zaplavila nad ránem Litovel. Evakuovali jsme asi 60 lidí, zachraňovali jsme v místních částech obyvatele na člunech. Voda zaplavila i místní část Olomouce - Chomoutov.

Prostějovsko: Nebezpečnou situaci jsme řešili v neděli na Hamerských rybnících na Prostějovsku, kde došlo k masivnímu přítoku vody z Hloučely a hrozilo protržení obou vodních děl. Řídící důstojník rozhodl o okamžité evakuaci Hamer. Po stabilizování situace se mohli lidé vrátit domů. V noci z neděle na pondělí část Němčic nad Hanou, evakuováno bylo 17 obyvatel. Voda ohrožovala i Nezamyslice, Vrchoslavice. Čistili jsme Podhradský rybník od naplavenin.

Přerovsko: čerpání vody v Přerově a v Lipníku na Bečvou, odstraňování stromů z komunikací. Preventivní evakuace Troubek. V Kojetíně jsme z rozlité řeky vyprostili dodávku.

Pomoc po povodních i psychologové

Záchranné práce, které probíhaly ve spolupráci s jednotkami dobrovolných hasičů ve všech okresech, jsou za námi. Nyní hasiči řeší likvidaci následků povodní. "Na Jesenicku pracujeme na obnově území, zprůjezdnění komunikací pro vozidla IZS, tak abychom mohli obsluhovat s humanitární pomocí i nepřístupné obce. Včera i dnes se tam pitná voda a jídlo dopravovalo pomocí armádních vrtulníků. Armádní těžká technika pracuje i přímo v regionu, kde se podílí na čištění koryt řek a obnově infrastruktury," říká Lucie Balážová.

Na místě stále operují předsunuté odřady, v nichž hasiči ve spolupráci přímo s místními samosprávami pomáhají lidem likvidovat následky povodní a reagují na požadavky starostů. V Mikulovicích byla zajištěna elektrocentrála, kterou se podařilo dopravit díky obnovené komunikaci přes les. Jedná se také o zapůjčení dalších 20 elektrocentrál pro městské a obecní úřady, které jsou nyní bez proudu. Do postižených oblastí míří také cisterny s pitnou vodou a další humanitární pomoc, jak pro zasahující složky, tak také pro občany. Na cestě jsou i kontejnery se zásobami pohonných hmot.
Přímo v terénu v nejpostiženějších oblastech začal působit hasičský psycholog ve spolupráci s armádními krizovými interventy. Postupně je doplní týmy dobrovolníků z Univerzity Palackého, které budou od občanů zjišťovat jejich požadavky a potřeby.


Práce řídí krizový štáb ORP Jeseník a Šumperk a štáb HZS Olomouckého kraje, které zasedají od začátku povodní a koordinují pomoc spolu s krajským operačním a informačním střediskem. To bylo od soboty pod velkým náporem a přijímalo stovky tísňových hovorů.

"Pomáháme také na Šumpersku, Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku, kde nebyla situace tak dramatická. Likvidujeme následky povodní – čerpáme vodu, čistíme propustky, komunikace a spolupracujeme s místními dobrovolnými jednotkami," dodává mluvčí hasičů.

Humanitární pomoc: jak nejlépe pomáhat? 

Vzápětí po prvních zprávách o neštěstích začaly vznikat různé sbírky a dobročinné aktivity. Pokud chcete jakýmkoli způsobem pomoci lidem v postižených oblastech, hasiči doporučují využít prioritně tento odkaz na pomoc. VELMI tím usnadníte administraci humanitární i jiné pomoci a urychlíte její logistiku přímo těm, kteří ji nejvíce potřebují.

"Děkujeme všem, kteří již pomoc nabídli. Požadavky postupně upřesníme," dodává Lucie Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj