Hanácká kasárna chce nakonec koupit univerzita. Před soukromým vydražitelem má přednost

Univerzita Palackého chce do svého majetku získat Hanácké kasárny, historický objekt v centru Olomouce. Záměr vedení UP podpořil včera večer jak Akademický senát UP, tak i Správní rada UP. Univerzita má v tomto prodeji přednost před soukromým subjektem, který před měsícem velikou historickou budovu vydražil.

Rozsáhlý komplex Hanáckých kasáren z počátku 19. století chce koupit univerzita | Foto: Rej.cz

Správní rada při středečním jednání záměr vedení UP odkoupit budovu Hanáckých kasáren podpořila. Jednání, které probíhalo online, se účastnilo 12 z celkových patnácti členů rady, přičemž devět hlasovalo pro, nikdo proti a tři se zdrželi hlasování. „Během asi hodinové diskuze jsme zvažovali klady i zápory této koupě. Většinově převážil pohled, že je to pro univerzitu i pro celý region příležitost k rozvoji a že možnosti financování rekonstrukce tohoto objektu se v budoucnu najdou,“ uvedl po jednání předseda Správní rady UP Otakar Fojt.

„Jsem rád, že senátoři i členové správní rady náš záměr podpořili. Čeká nás spousta práce, ale věřím, že areálu kasáren opět brzy vdechneme život a že budoucnost ukáže správnost tohoto rozhodnutí,“ řekl rektor UP Martin Procházka.

Univerzita Palackého byla 12. září oslovena Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) s možností nabýt historický objekt Hanáckých kasáren, a to za cenu 89,1 milionu korun. Tehdy se totiž poprvé podařilo najít v elektronické aukci zájemce o koupi. Olomoucká společnost Redstone učinila jeden příhoz a tím se aukce stala platnou. Objekt ale musel ÚZSVM nejprve nabídnout Olomouckému kraji, městu Olomouc a právě Univerzitě Palackého. Tyto instituce měly třicet dnů na to, aby nabídku soukromého vydražitele dorovnaly.

Vzhledem k tomuto termínu svolal Martin Procházka, rektor UP, mimořádné jednání Akademického senátu UP. Ten po velmi pečlivé a náročné debatě a podrobné diskuzi nad všemi výhodami a nevýhodami svým usnesením rozhodl, že nemá námitky proti vyslovení závazného zájmu o nabytí objektu Hanáckých kasáren do majetku UP. Zároveň přijal usnesení, v němž vedení UP požádal o garanci, že v případě realizace předloženého záměru nebudou ohroženy plánované budoucí investiční a stavební projekty UP a že nedojde k navýšení odvodů na centrální jednotky za účelem financování aktivit souvisejících s projednávaným záměrem. O tom, že historický objekt za 89,1 milionu korun koupí UP, rozhodla následně Správní rada UP

Podle dostupných informací by univerzita mohla objekt, který vyžaduje miliardovou investici do rekonstrukce, opravovat postupně. Některé části by mohla využít už nyní jako skladové prostory, jinde by po rekonstrukci vznikaly učebny i ubytovací kapacity pro studenty. 

Rozlehlá čtyřkřídlá budova Hanáckých kasáren byla vybudována na přelomu 30. a 40. let 19. století na místě starších klášterních objektů. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií. Armáda v ní působila 170 let, za tu dobu zde sloužila řada osobností, například slavný generál Josef Šnejdárek, a v dobách habsburské monarchie také významný maďarský matematik a zakladatel neeukleidovské geometrie János Bolyai. V roce 2013 armáda objekt opustila. V roce 2020 vláda schválila jeho prodej. O její využití se následně zajímal Olomoucký kraj, město Olomouc a Univerzita Palackého. Tyto instituce dokonce uzavřely memorandum o společném postupu, nakonec ale jejich zájem opadl. Nyní se do hry vrátila sama univerzita. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1