Skryté nebezpečí měsíc po povodních: podmáčené stromy a znečištěná voda

I pět týdnů po povodni se stále vyvracejí a padají stromy v zaplaveném území, a to nejen v Litovelském Pomoraví, ale i na přítocích a v navazujícím území, stejně jako na březích uzavřených vod.

I pět týdnů po povodních stále padají podmáčené stromy | Foto: Pavel Konečný / olomouc.eu

„Nechceme vydávat opatření obecné povahy zakazující vstup do lesa a znemožňující procházky podzimní přírodou, ale upozorňujeme, že v lokalitách ovlivněných rozsáhlým podmáčením terénu by lidé měli omezit pohyb mimo cesty a stezky,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Zrovna tak nedoporučuje parkovat u vodních toků auta pod vzrostlými stromy.

Dokonce i kontakt s vodou v řece může být stále rizikový, protože některé kanalizace a čistírny odpadních vod v povodní postižených oblastech jsou poškozené. „Do řek se tak prostřednictvím nevyčištěné odpadní vody dostávají fekálie i nebezpečné látky,“ upozornil Loyka.

Bakteriální znečištění může být příčinou úhynu ryb i nemocí. „Při klesajícím průtoku Moravy je to viditelnější a nezastírám, že mám obavu o řeku i její největší bohatství. V Olomouci žije až dvacet osm druhů ryb, máme tu raky, škeble, velevruby, což je nenahraditelná skupina živočichů,“ zdůraznil Loyka.

Olomoucká čistírna odpadních vod na Nových Sadech během letošních povodní nepřerušila ani nijak neomezila svůj provoz. „Odtékající voda vždy plnila a plní příslušné limity pro jakost vyčištěných odpadních vod, a to z hlediska chemického i biologického,“ potvrdila mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.

Jak doplnila, jakost dodávané pitné vody není nijak kvalitou vody v řece Moravě ovlivněna, protože k její výrobě se používají podzemní zdroje.

Zdroj: olomouc.eu


Foto: Pavel Konečný / olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
TV Morava
INZERCE
Radio Haná