Velká voda v neděli řádila na severu! Olomoucku se nakonec problémy vyhnuly

Avizované riziko silných přívalových dešťů se v neděli potvrdilo. Hasiči řešili desítky kritických situací na Jesenicku. Převážnou většinu událostí řešili v Bělé pod Pradědem a v jejích místních částech a v Jeseníku. Zde voda ohrožovala i Zámecké náměstí. Na silnici plné bahna uvíznul linkový autobus.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Obyvatele a jejich domy zde ohrožovala voda z řeky Bělá, jejíž hladina během dopoledne překročila III. stupeň povodňové aktivity. "Nejčastěji jsme čistili propustky, kanálové vpusti a mosty od naplavenin dřeva a dalšího materiálu a odčerpávali jsme vodu ze sklepů a garáží," uvdla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Konkrétně přímo v Jeseníku voda ohrožovala Zámecké náměstí s místním kostelem a muzeem. Hasiči ve spolupráci s pohotovostní službou vodovodů a kanalizací vyčistili odtok, a tak zabránili průniku vody do obou budov.

Pytle s pískem ze Šumperka a Olomouce

Na ohrožená místa hasiči během nedělního dopoledne instalovali pytle s pískem, které si nechali dovézt i ze stanic Šumperk a Olomouc. "Vytvořili jsme tak bariéry, aby nedošlo k zaplavení obytných částí jednotlivých objektů," popsala průběh akce Lucie Balážová. Zhruba po 13. hodině došlo k poklesu hladiny Bělé a jednotky mohly zahájit odčerpávání vody z míst a domů, kde to umožnila aktuální situace. Využili k tomu speciální čerpací kontejner, díky němuž mohli v jednu chvíli nasadit do akce dvanáct výkonných čerpadel. Ve spolupráci s majiteli toku zahájili hasiči úpravu koryta řeky. Povolán byl i Záchranný útvar HZS ČR z Hlučína se speciální těžkou technikou, která s úpravami pomůže. Hasiči vyčistili také propustky, mosty a komunikace od naplavenin a bahna.

V blátě uváznul autobus

Během dopoledne byl zaplavený asi kilometrový úsek na komunikaci z Bělé pod Pradědem do Jeseníku. Kvůli naplaveninám a bahnu byl průjezd velmi omezený. Linkový autobus zde uváznul a hasiči museli evakuovat dva cestující. Odpoledne byl pak úsek s opatrností průjezdný.

Celkově zasahovalo k 17. hodině u 56 událostí v terénu čtrnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Na likvidačních pracích se podílelo přes sedmdesát hasičů.

"Kromě okolí Bělé pod Pradědem jsme vyjížděli také například do Mikulovic či Loučné nad Desnou, kde jsme čistili propustky a mosty. V Lipové-lázních jsme čerpali vodu ze zatopeného sklepa," uzavřela Balážová.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu pro Olomoucko na pondělí žádná výstraha neplatí, počasí by mělo být klidnější, předpokládá se jasno až polojasno. 

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty