Nové jesličky vybuduje město na Povelu! Rodiče mají o služby jeslí velký zájem

Stále více rodičů má zájem o umístění malých dětí do jesliček. Rostoucí poptávce vychází vstříc město Olomouc. Zájem o volná místa by měly vyřešit zbrusu nové jesle, které v zniknou přebudováním bývalého hospodářského zázemí v areálu MŠ Husitská v části Olomouc-Povel.

O jesle je veliký zájem / Ilustrační foto: archiv mmol

Jeho prostory budou po rekonstrukci sloužit provozu nových městských dětských jeslí. Investiční záměr schválila na svém včerejším jednání Rada města Olomouce.

Celou investici by měla pokrýt dotace z Národního plánu obnovy, který mimo jiné podporuje také budování kapacit předškolních zařízení. Kromě vítaného navýšení kapacity jeslí v Olomouci umožní také zhodnocení aktuálně nevyužitého nemovitého majetku města.

Tímto záměrem vedení města reaguje také na očekávanou změnu zákona, podle které by stávající městské jesle na tř. Spojenců mohly přejít z režimu vázané živnosti do režimu podporovaného státním finančním příspěvkem. „To by ale znamenalo, že budeme muset snížit kapacitu jeslí z 35 míst na 24. Vzhledem k velké poptávce po místech pro malé děti však toto bez náhrady nemůžeme a nechceme udělat. Proto jsme schválili zahájení přípravy investice, která bude celá pokrytá z dotace a státní příspěvek poté pokryje i provoz,“ vysvětluje náměstkyně primátora Eva Kolářová. Celková kapacita obou jeslí by pak byla 48 dětí.

Přesné znění novely zákona ani podmínky dotačního titulu ještě nejsou známé, vzhledem k avizovaným termínům se však vedení města rozhodlo začít s projektovou přípravou rekonstrukce nevyužívaných prostor. Nyní proto bude na pořadu dne zpracování stavebně technického průzkumu a investičního záměru. Předpokládaná cena tohoto kroku je do 200 tisíc korun. Celá projektová dokumentace by pak měla vzniknout v příštím roce.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty