Telegraph se rozzářil. Zumtobel prosvětlil olomoucké centrum kultury a kreativity

Telegraph je od roku 2019 významným bodem na olomoucké i celostátní mapě kultury. Komunitní objekt s galerií, kavárnou i coworkingovým centrem má jedinečnou atmosféru. Tu teď podrthly nové originální osvětlovací prvky, které dodala skupina Zumtobel Group. Světla Zumtobel a Thorn jsou instalována v coworkingových prostorech, kavárně i v promítacím sále, stejně jako v atriu a v zahradě na střeše budovy.

Nové speciální nasvětlení zahrady na střeše Telegraphu

„Telegraph je unikátní, ambiciózní projekt, který vdechnul nový život budově s poutavou historií. Velmi rádi jsme našimi produkty přispěli k možnosti všestranného využití tohoto komunitního centra, kde se setkávají tvůrci i milovníci umění, podnikatelé i celé týmy spolupracovníků. Naše úsporná, ale současně i velmi výkonná světla přispívají k celkové pohodě a příjemné atmosféře v prostorách budovy, stejně jako ve střešní zahradě. Správně zvolenou kombinaci světel návštěvníci centra Telegraph ocení zvláště nyní na podzim, kdy postupně ubývá přirozeného osvětlení slunečním svitem,“ říká Jan Vacek výkonný ředitel ZG Lighting Czech Republic s.r.o., české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group.

Hlavní osvětlení multifunkční budovy je řešeno pomocí světelných pásů Zumtobel Tecton zavěšených ze stropů a umístěných v drátěných žlabech. Tato úsporná svítidla s LED technologií osvětlují veškeré coworkingové i kancelářské prostory a představují ideální kombinaci moderních technologií a designu. Světla Zumtobel Tecton lze ovládat prostřednictvím Bluetooth připojení a jejich design výborně ladí se stropy osvětlovaných prostor, vyvedenými ve stříbrné a černé barvě.

V nejvyšším patře budovy a střešním ateliéru jsou instalována vestavná stropní svítidla Zumtobel Panos, která poskytují vysoký světelný výkon při úsporném provozu a zároveň představují velmi nenápadný prvek interiéru. Osvětlení atria i ateliérů ve dvou patrech olomouckého centra Telegraph doplňují svítidla Zumtobel Slotlight Infinity. Ze těchto svítidel lze vytvářet až 20 metrů dlouhé světelné pásy bez viditelných spojů. Při osazení do stropů nebo stěn poskytnou svítidla Slotlight Infinity designově čistý zdroj světla.

Na střeše multifunkční budovy se nachází zahrada s terasou, nasvícená LED reflektory Thorn Contrast 2. Různé modely světel Thorn Contrast nabízejí konfiguraci v rozsahu od bodových reflektorů se čtyřmi LED, až po nejvýkonnější světlomety s 53 LED. Za účelem vytvoření požadované světelné nálady poskytuje řada Contrast širokou možnost volby teploty barev od velmi teplé (2 200 K) až po vyváženou (4 000 K) bílou barvu, stejně jako RGBW modely pro dosažení dokonalé barvy.

Olomoucké komunitní centrum Telegraph se nachází v budově bývalé továrny na výrobu telegrafů v ul. Jungmannova 3 poblíž hlavního nádraží. Nejen díky důmyslnému architektonickému řešení přestavby domu z roku 1908, ale také svým novým účelem si budova zachovala genius loci a také podstatu své činnosti – tak jako to po staletí činil stejnojmenný vynález, spojuje i nyní Telegraph více i méně vzdálené lidi všech zájmů a profesí. Centrum bylo otevřeno v roce 2019 a postupně otevírá nové prostory a služby. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty