U Horního náměstí začala důležitá dopravní změna. V jednosměrkách je teď provoz naopak

AKTUALIZOVÁNO Zabránit zneužívání pěší zóny má novinka, který mění pravidla v centru města. Jde o součást projektu, jehož cílem je postupné zklidnění dopravy v pěší zóně v centru Olomouce. Projekt, schválený už před dvěma lety, obsahuje několik dílčích kroků, a jedním z nich je úprava režimu dopravy, která by měla zamezit zneužívání centra města k rychlejšímu tranzitu. Novinka platí od pondělního rána.

V Ostružnické je jednosměrný provoz přesně naopak než byl dosud / Foto: Rej.cz

Právě zkracování si cesty přes Horní náměstí a další části pěší zóny je podle autorů studie jedním z faktorů, které snižují z pohledu chodců hodnotu celé zóny. Denně se jedná o desítky až stovky vozidel, která i přes časté kontroly městské policie projedou přes Horní náměstí s využitím ulic Pavelčákova, Ztracená a Ostružnická. Součástí návrhu na omezení tohoto jevu bylo i otočení jednosměrek v ulicích Ztracená a Ostružnická tak, aby se zabránilo možnosti přímého průjezdu z ulice Pavelčákovy přes Horní náměstí s výjezdem ulicí Ztracenou do Denisovy ulice. Touto trasou si dle provedeného průzkumu zkracovalo denně až 400 řidičů cestu, kterou by jinak absolvovali regulérní trasu přes třídu Svobody a ulice Legionářská, Studentská a Dobrovského.

Od pondělí 18. října je proto ulice Ztracená jednosměrná ve směru od ulice Denisova směrem na Horní náměstí a ulice Ostružnická bude jednosměrná ve směru z Horního náměstí do ulice Pekařská. Na všech směrech budou na přechodnou dobu umístěny dopravní značky IS22 s upozorněním na změnu dopravního režimu. O změně organizace dopravy byl informován Dopravní podnik města Olomouce i Městská policie Olomouc, jejíž strážníci budou v prvních dnech pomáhat na místě řešit případné problémy.

V pondělí ráno už pracovníci odborné firmy vyměnili dopravní značení. Auta tou dobou projížděla střídavě v obou směrech, k žádné vážnější kolizi ale nedošlo. Většina řidičů zřejmě se změnou počítala. 

Součástí projektu na zklidnění dopravy v centru bylo také rozšíření pěší zóny o části ulic Zámečnická a 8. května, k čemuž došlo už v minulém roce.

Tato auta stála v pondělí dopoledne v Ostružnické ulici již v protisměru. / Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty