Odborníci chtějí odhalit tajemství středověké krypty pod olomouckou katedrálou

Návštěvníci olomoucké katedrály sv. Václava měli v pondělí zajímavou příležitost vidět událost, která se zde běžně neděje – kamerový průzkum jedné z krypt katedrály. Odborníci z Arcidiecézního muzea a společnosti Naše historie z. s. pod vedením zkušeného badatele Jiřího Šindeláře hlásí zajímavé výsledky, které rozhodně obohatí historii Olomouce.

Dostanou se odborníci do nejstarší zazděné krypty pod katedrálou? | Foto: Muzeum umění Olomouc

Nyní budou odborníci zpracovávat a s jejich výsledky vás snad brzy seznámíme. Pod presbytářem katedrály je barokní krypta, v níž bývají výstavy, a pod ní ještě další krypta s rakvemi několika olomouckých biskupů. Historici ale vědí, že pod podlahou katedrály se skrývá i mnohem starší zazděná krypta, zřejmě ještě románská z prvních století existence chrámu, kterou měli možnost vidět i stavitelé při regotizaci chrámu na konci 19. století a zaznamenali její pravděpodobnou původní podobu na idealizované kresbě. Kromě přístupných barokních a nepřístupné románské krypty se pod katedrálou také nachází ještě další gotická krypta, která přechází v zasypanou renesanční kryptu pod kaplí sv. Stanislava.


Nákres nejstarší románské krypty, odkryté v době regotizace katedrály. / Zdroj: Mořic Kráčmer, Dějiny metropolitního chrámu svatého Václava v Olomouci, 1886

Ještě v srpnu můžete v Arcidiecézním muzeu Olomouc navštívit výstavu Pochování byli uprostřed chrámu, která vám ukazuje tváře olomouckých Přemyslovců. Za touto výstavou mimochodem rovněž stojí aktuální dobrá spolupráce Muzea umění Olomouc s badatelem Jiřím Šindelářem. Výstava je otevřena do 25. srpna. 

Foto: Muzeum umění Olomouc

Foto: Muzeum umění Olomouc

Foto: Muzeum umění Olomouc

Foto: Muzeum umění Olomouc



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj