Přelomová sezóna Vlastivědného muzea Olomouc! Moderní expozice, nové atrakce a lákavý program

Přelomovou sezónu ohlašuje na letošek Vlastivědné muzeum Olomouc. Slibuje třeba supermoderně pojatou přírodovědnou expozici! Novinky mají částečně i personální souvislost. Po rezignaci dlouholetého ředitele Břetislava Holáska nastoupil 1. ledna nový šéf Jakub Ráliš, který ovšem zdůrazňuje, že práce muzea je během na dlouhou trať a změny se neprojeví hned.

Arboretum Bílá Lhota letos díky bohatému programu zřejmě potěší spoustu návštěvníků | Foto: VMO

Návštěvníci se v této sezóně mohou těšit například, jak na očekávanou výstavu díla světoznámého fotografa Jana Saudka, tak i na exkluzivní multimediální výstavu World Wild Wald, která bude otevřena v rámci 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu AFO pořádaného Univerzitou Palackého. Na léto je připravena výstava nejkrásnějších Mušlí Středomoří. Díky výstavě Sopky se návštěvníci budou moci seznámit s „výbušnou historií Moravy a Slezska“, která jim přiblíží dobu, kdy se i na naši na pohled klidnou krajinu vylévala žhavá láva, krátery četných sopek vyvrhovaly sopečné pumy a z úbočí se valily smrtící bahnotoky.

Příroda blízká a oživená 

Během léta také pozveme všechny do nové přírodovědné expozice „Od počátku bez konce“, která dodá dětem a mládeži ucelené informace o přírodovědě základních a středních škol. Ve čtyřech celcích - paleontologii, geologii, botanice a zoologii expozice představí velmi zajímavou formou ty nejdůležitější přírodní jevy a nejvýznamnější zástupce fosilií, hornin, rostlin, hub a živočichů. K zhlédnutí budou stovky exponátů a celá řada interaktivních prvků. V horní části muzea tak, ve spojení se stávající stálou expozici „Příroda Olomouckého kraje“, vznikne unikátní přírodovědné patro, kde se návštěvníci jistě lehce zapomenou a stráví mnoho hodin. V obou expozicích se budeme snažit návštěvníka nejen pobavit a poučit, ale také co nejvíce vzbudit hlubší zájem o přírodu a uvědomit si vztahy mezi člověkem a životním prostředím.

Na podzim Vlastivědné muzeum v Olomouci uvede svoji stěžejní výstavu Dětský svět, která v rámci „dětských pokojíčků“, školních tříd apod. návštěvníkům představí období dětství od 2. poloviny 19. století po 80. – 90. léta 20. století. Právě tato výstava se stane „pilotním výstavním projektem“, který bude připraven a realizován nově v úzké spolupráci Historického ústavu, výstavního oddělení a v neposlední řadě i edukačního oddělení Vlastivědného muzea, a to vše za vizuálního dohledu profesionálního scénografa.


Vlastivědné muzeum v Olomouci, jak v rámci své hlavní budovy na náměstí Republiky v Olomouci, tak také v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem a v Arboretu Bílá Lhota připravuje nový návštěvnický informační systém, v moderním a jednotném stylu, který sjednotí „značku“ muzea, zámku i arboreta jako celku.

Začátkem dubna se opět po předchozích letech poznamenaných pandemií Koronaviru Covid-19 v plné šíři otevřela nová sezóna jak na ZÁMKU V ČECHÁCH POD KOSÍŘEM, tak také v ARBORETU BÍLÁ LHOTA. Návštěvníci se tak mohou těšit na sezónu plnou zámeckých výstav a akcí pro všechny, od těch nejmenších až po seniory.

Zámek Čechy pod Kosířem - novinky a akce sezóny 2022

Pro letošní sezónu bylo do expozic zánku Čechy pod Kosířem zapůjčeno několik děl Josefa Mánesa (1820-1871) ze soukromých sbírek.

Obraz Utonulý (1867, olej, plátno, 26,3 x 21,3 cm, soukromá sbírka). Drobná olejomalba vznikla pravděpodobně v létě roku 1867, kdy Mánes pobýval u rodiny Silva Tarouců na zámku Čechy pod Kosířem. Výjev s trojicí bludiček, které přivábily svou oběť do vodní hlubiny, lze chápat jako autobiografické vyznání umělce a je proto jedním ze zásadních Mánesových děl. Pro širokou veřejnost je obraz téměř neznámý, neboť byl v průběhu 20. století skryt v soukromé sbírce.


Faksimile kreseb Josefa Mánesa k pohádce Radlauf a Amaleya. Série kreseb, která vznikla na zámku Čechy pod Kosířem během jednoho z Mánesových pobytů v roce 1850. Kresby se váží k pohádce o Radlaufovi a Amaleyi, kterou měla ráda hraběnka Gizela, hostitelka Josefa Mánesa na zámku. Rýnské pohádky od Clementa Brentana jsou dodnes v zámecké knihovně.

V plánu je i spolupráce s lokálními kulturními institucemi (MDO) a prohloubení podpory lokálních umělců a řemeslníků (Hanácké kování, Josefkol...).

Zámek v Čechách pod Kosířem se také aktivně podílí na pomoci a podpoře uprchlíkům z Ukrajiny, kdy ve svých prostorech poskytuje ubytování rodinám s dětmi, které musely uprchnout před válečným konfliktem..

Arboretum Bílá Lhota - novinky a akce sezóny 2022

Po tříleté pauze zve VMO na první tradiční akci této sezóny „Velikonoce v ARBORETU BÍLÁ LHOTA“. Na velikonoční sobotu dne 16. dubna 2022 v době od 10 do 17 hodin si pro všechny připravili ukázky zdobení a prodej velikonočních vajec i pletení pomlázek z proutí. Každý si může zdarma uplést a odnést vlastní pomlázku. Pro děti budou připraveny lanové prolézačky mezi stromy, lukostřelba, tvořivé dílničky z přírodních materiálů a zvířátka ze záchranné stanice Pateřín. Dalšími celosezónními lákadly jsou výstavy ve vstupní hale arboreta, letní kina, koncerty…


Výstavy ve vstupní hale arboreta započnou o Velikonoční neděli výstavou malířky Evy Musilové. Dále se v průběhu sezóny představí žáci ZUŠ Miloslava Stibora v Olomouci, malíř Pavel Černošek a umělecký sklář Robert Vlasák. Na Jízdárně arboreta opět proběhne open air koncert Karla Kahovce, pěvecké hvězdy 60. let se skupinou George Beatovens. Koncert proběhne ve spolupráci a za pořádání obcí Bílá Lhota.

Novinkou pro letošní jaro jsou stovky kusů cibulovin, které byly vysázeny na podzim roku 2021. V parku již září první narcisy a puškinie a netrpělivě jsou také očekávány první tulipány.

V létě se také návštěvníci mohou těšit na slavností otevření nové a již dlouhou dobu slibované Zemědělské expozice, na které se v současné době intenzivně pracuje – finišují se úpravy vnitřních a venkovních prostor, restaurují se poslední exponáty, raší nové výsadby, bylinky, osévají se první ukázkové plochy.

Vybrané výstavy VMO roku 2022

  • 20. 4. - 16. 5. 2022 World Wild Wald (výstava AFO)
  • 23. 5. - 21. 8. 2022 Jan Saudek
  • 29. 7. - 2. 10. 2022 Sopky
  • 12. 8. 2022 - 5. 2. 2023 Mušle Středomoří
  • 23. 9. 2022 - 15. 1. 2023 Dětský svět

Foto: VMO




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty