AFO 2021! Přes stovka nových dokumentů, rozhovory s vědeckými hvězdami

AFO začíná už zítra! Od 27. dubna do 11. května bude Academia Film Olomouc nabízet hlavní online program, ovšem na filmový výběr budete moct koukat až do konce května, abyste toho stihli co nejvíc. Připraveno je totiž přes 100 dokumentů!

Poutač na AFO uprostřed Horního náměstí

„Celý AFO tým loni nadchlo, jakou podporu a odezvu si festival získal, ač jsme se nemohli všichni společně setkat v Olomouci. Online formát pro nás byl novinkou, vychytávali jsme mouchy a snažili se odhadnout, co by diváky mohlo zajímat a bavit. Letos si troufáme říct, že jsme zase o kus dál a program je ještě nabitější a lepší,” řekl ředitel festivalu Jakub Ráliš. 

Velký rozjezd v Denisově ulici

Hned první den začne festival odhalením ohrady, která vznikla ve spolupráci AFO a Muzea umění Olomouc. Jedná se o interaktivní výstavu, která skrze téma vizualizace představí kurátorský výběr zásadních vědeckých projektů a uměleckých děl. Design na 30 metrů dlouhé zdi v centru Olomouce je příspěvkem do Trienále současného středoevropského umění UNIVERSUM. Jedná se o výstavu pracující na principu rozšířené reality, takže pouhým okem bude čitelná pouze polovina zážitku a zbytek vám odhalí aplikace. 

Tím první den rozhodně nekončí. Nenechte si ujít slavnostní zahájení, na kterém předáme cenu za přínos popularizaci vědy českému biochemikovi Janu Konvalinkovi. K tomu se vzápětí přidá také moderátor Martin Veselovský a končící rektor UP Jaroslav Miller. Čeká vás živá debata DVTV věnující se tématu vysokých univerzit, vzdělávání a vědy. Aby toho nebylo málo, den zakončíme prvním ze série osmi virtuálních koncertů – éterickou Never Sol.

Ke snímku Občan Nobel se odehraje i rozhovor s hlavním protagonistou Jacquesem Dubochetem a režisérem snímku Stéphanem Goëlem

Živé vysílání vás bude čekat každý den. Sledovat jej bude možné zde na webu, na YouTube kanále nebo na Facebooku. Jedním z formátů budou také rozhovory s filmovými tvůrci a vědci a vědkyněmi. Ke snímku Občan Nobel se diváci mohou těšit na rozhovor s hlavním protagonistou, nositelem Nobelovy ceny za chemii Jacquesem Dubochetem a režisérem snímku Stéphanem Goëlem. Dokument Národ CBD o účincích toho kanabinoidu doprovodí diskuze s režisérem Davidem Jakubovicem a předním světovým výzkumníkem v tomto oboru Lumírem Ondřejem Hanušem. Do světa kostí a antropologie nechá nahlédnout režisérka snímku Hádanky z kostí: Genderová revoluce Birgit Tanner, kterou doplní profesorka a antropoložka Kate Pechenkina.

Doprovodný program nabídne i nevšední formáty, jako jsou videoherní eseje z antropocénu. Záznam hry bude doplněn zvukovou stopou vědeckých publikací, úryvků z knih a básní. Tyto eseje budou ukotvovat videohry v jinak skrytém ideologickém základu. Duo docentky, jak si říkají socioložky Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková, na své sit-down show otevřou téma historické proměny pojetí ženského těla a jak to souvisí s genderovou rovností. Neopomenutý je také program pro nejmenší AFO Junior. Kromě filmů se děti mohou těšit na dva online workshopy, které vznikly pod vedením lektorek z Divadla na cucky.

Poutač na AFO uprostřed Horního náměstí / Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty