Filmová Olomouc: ve čtvrtek začíná ve městě natáčení dalšího seriálu

„Od čtvrtka se bude v Olomouci dva týdny točit čtyřdílná série Pozadí událostí v režii Jana Hřebejka, odehrávající se v univerzitním prostředí. A nebude to klasická detektivka,“ uvedla v úterý Markéta Záleská, náměstkyně primátora, odpovědná za kulturu. „Dnes se vše dolaďovalo s lokačním manažerem, panem Baštářem. Zajištěny jsou zábory pro natáčení a parkování techniky, přívod elektřiny a podobně.“ Jak dodala, filmaři budou v Olomouci dva týdny bydlet ve dvou hotelech, které ale odmítla prozradit.

Režisér Jan Hřebejk při natáčení Pozadí události Foto: Barletta Productions

A kde se bude točit? „Například v Konviktu, v Petrášově paláci a v knihkupectví na Horním náměstí, nebo ve vinárně Na břehu Rhony na Dolním náměstí. Tak až potkáte někoho ze známých herců, budete už vědět,“ dodala Markéta Záleská.

Olomouc sehraje v seriálu důležitou roli díky rozhodnutí režiséra Jana Hřebejka. „Původně příběh nebyl s Olomoucí spjat, nebyl svázaný s žádnými konkrétními lokacemi, ale Honza Hřebejk se rozhodl znovu využít Olomouc,“ uvedl v rozhovoru pro olomoucký Rej autor předlohy Michal Sýkora. „Soudím, že důvodem k volbě Olomouce je kromě vizuální atraktivity lokací také to, že se zde filmoví tvůrci setkávají s ochotným přijetím, jak ze strany města, tak institucí, v jejichž prostorách natáčejí – v tomto případě zejména Univerzity Palackého a Památkového ústavu. Pomáhal jsem s výběrem lokací a musím říct, že členové štábu opravdu velmi oceňují velkorysost, s jakou obě jmenované instituce připustily, aby jim filmaři okupovali část prostor.“

Podle vyjádření autorů jde v případě Pozadí události o žánrový mix, kombinaci detektivky, vztahového dramatu i o komedii. Příběh se odehrává v univerzitním prostředí, sleduje vztahy mezi muži a ženami, rezonují v něm ohlasy kampaně #MeToo, agresivní feminismus a genderová problematika v univerzitním prostředí, odehraje se i vražda se zajímavou zápletkou. Hlavní postavy v seriálu budou hrát Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Jiří Havelka, Katarzia nebo Martha Issová.


Herečka Katarzia a scénárista Petr Jarchovský / Foto: Barletta Productions

Herečka Petra Hřebíčková / Foto: Barletta Productions



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty