Na úsvitu dějin: podívejte se na dobu Velké Moravy v Olomouci!

Co se nachází pod chodníky a cestami, které denně procházíme? Třeba právě odtud pochází významné archeologické nálezy! Vlastivědné muzeum teď příznivcům historie nabízí zajímavou cestu proti proudu času. Pomůže k tomu interaktivní mapa města a virtuální prohlídka nejvýznamnějších archeologických nálezů.

V budoucí Olomouci zanechali naši předkové z Velké Moravy spoustu zbraní, ostruh a dalších dokladů bohaté minulosti. Zdroj: VMO

Pojďte se podívat do interaktivní mapy a možná se vaše všední procházky Olomoucí promění na nevšední objevování dávné historie. Mapa ukazuje místa archeologických nálezů z období raného středověku, tedy z doby zhruba mezi 7. a 11. stoletím. Uvidíte například to, jak živé a husté osídlení za Velké Moravy bylo v oblasti Horním lánu, kde jsou dnes obchodní centra, jak významné mocenské centrum existovalo na Povlu ještě před Velkou Moravou v 8. století a třeba také to, jak to vypadalo na území centra Olomouce.


Mapa ukazuje místa nejzajímavějších nálezů z doby raného středověku Zdroj: VMO

Archeologie postupně odkrývá podobu osídlení Olomoucka v období Velké Moravy, ještě před touto významnou říší a na začátku vzniku přemyslovského státu! Poklady z doby Na úsvitu dějin představuje stejnojmenná část virtuální prohlídky v historické expozici.


Nalezené předměty si můžete prohlédnout díky virtuální návštěvě muzea. Zdroj: VMO

Vlastivědné muzeum v Olomouci už o Vánocích roku 2020 otevřelo své brány on-line všem návštěvníkům 3D/ 4K VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKOU celého muzea. Na tuto virtuální prohlídku navázalo dále edukačně-prezentačním projektem Otevřeného muzea



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty