Konečně! Páteční Olomouc připomínala živé evropské metropole

Tato akce se jednoznačně povedla. Projekt Olomouc (o)žije v pátek opravdu oživil centrum města. Na každém rohu, na Dolním i Horním náměstí a v mnoha uličkách okolo hrály desítky kapel a muzikantů. Bylo to úžasné!

Desigual Quartet

Takhle nějak by mohla Olomouc vypadat aspoň v pátek a o víkendu po celou sezónu. V ulicích zněl folk, jazz, swing, vážná hudba, pop a lehčí i drsnější  rockové kousky. Lidé korzovali mezi jednotlivými stanovišti, kde se hrálo bez vstupného, jen s možností přispět do půvabně upravených velkých sklenic, které darovalo Bystročické zelí a nazdobila Něha z Hané, výtvarnice Markéta Baletková. Někde byli hudebníci přímo v restauracích a kavárnách, jinde jen tak na chodníku. Tahle volnost a možnost výměny stanovišť byla na celé akci nejzajímavější. 

Například Na břehu Rhôny hrál smyčcový Desigual Quartet, na náměstí Národních Hrdinů zase zněly trumpety a žestě Brass Tools, písničkář Pavel Helan a cellista J. Zvěřina nutili lidi zastavovat se před kapucínským kostelem na Dolním náměstí… Písničkář Voxel byl tahákem programu na Zerotínově náměstí. Koncerty pokračovaly také v areálu Letňáku. Bylo toho mnohem, mnohem víc, nechyběl ani tanec a pestré kroje. Do toho centrem opět projížděl Ološlap, byly otevřené zahrádky, lidé se potkávali a bavili a byli spokojení.

Nápad Štěpána Havrana a jeho realizace se určitě povedl. Olomoucké centrum bylo v pátek v podvečer neskutečně příjemné a milé. Tohle by chtělo opravdu zopakovat… klidně i v menším měřítku. Jen ať Olomouc žije!




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty