Vše o českých králích a jejich pokladech. Muzeum je teď plné slavných klenotů

Před bezmála pěti lety proběhla v olomoucké Vlastivědném muzeu jedna z návštěvnicky nejúspěšnějších výstav "České korunovační klenoty na dosah". Výstava byl tak oblíbená, že se teď vrací, a to v podstatně rozšířenější podobě. Přibylo například gotické žezlo a jablko nebo svatováclavský korunovační meč a spousta dalších exponátů a informací.

Foto: VMO

"Vzhledem k výborným ohlasům a četným žádostem návštěvníků, jsme se rozhodli uvést pokračování této výstavy. U výstavy představíme mnoho nových exponátů a došlo ke kompletní změně většiny doprovodných textů, návštěvu lze proto doporučit i zájemcům, kteří viděli již výstavu před pěti lety," uvedl mluvčí Vlastivědného muzea Olomouc Antonín Valenta.

Návštěvníci se mohou opět těšit na mistrovské repliky českých korunovačních klenotů z dílny Jiřího Urbana, které budou ovšem k vidění v kompletně celé sestavě. Součástí výstavy budou i repliky původního gotického královského jablka a žezla, které jsou uloženy ve Vídni a zároveň i replika svatováclavského korunovačního meče (viz foto vlevo).

Výstava se dále věnuje příběhu dvaadvaceti korunovaných panovníků, které doplní i další exponáty jako je kopie Pražského Jezulátka s kopií šatiček vyšívaných Marií Terezií, replika Řádu zlatého rouna a mnoho dalšího.

"Korunovační klenoty jsem vždycky obdivoval a bylo to až něco posvátného. Už jako kluk jsem si představoval panovníky, kteří je používali. Je proto pro mne velkou ctí, nacházet se v jejich blízkosti. A vy můžete být také,“ uvedl herec a moderátor Jan Čenský při vernisáži výstavy.

VSTUPNÉ:

120,- Kč dospělí

80,- Kč senioři od 65 let

60,- Kč žáci ZŠ, studenti SŠ a VŠ

290,- Kč (2 + 2, 1 + 3) rodinné vstupné

držitelé průkazu ZTP a jejich doprovod vstup zdarma.

Foto: VMO

Foto: VMO

Foto: VMO

Foto: VMO

Foto: VMO

Foto: VMO



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty