Open-air představení, galavečer, památky, trhy nebo historická Porsche. Dny evropského dědictví

Na Horním náměstí se vše chystá k večernímu open-air představení. Je součástí Dnů evropského dědictví, jehož program zahrnuje stovky položek včetně Rakouského dne a vrcholit bude v sobotu 7. září. Největší akcí letošního ročníku je právě dnešní představení Moravského divadla Manon Lescaut na Horním náměstí. Program je ale velmi pestrý, těšit se můžete na koncerty, trhy, prohlídky památek, sobotní galavečer či například na historické vozy Porsche!

Představení Manon Lescaut pod širým nebem je jedním z vrcholů Dnů evropského dědictví | Ilustrační foto: Daniel Schulz

„Toto ikonické dílo českého poetického dramatu bylo olomouckou činohrou uvedeno zatím pouze jedinkrát před téměř sedmdesáti lety a my bychom ho nyní chtěli vrátit na piedestal,“ komentoval záměr náměstek primátora Viktor Tichák, jenž má v kompetenci kulturu. Představení je přístupné zdarma, ale místa k sezení stojí sto korun a dají se koupit na webu vstupenky.olomouc.eu. V roli Manon Lescaut se představí Kristína Jurková.

Hudba všude

Sobota 7. září bude od deseti hodin ráno patřit koncertům na Horním náměstí, kde se představí olomoucké kapely, základní umělecké školy a spolky. Zavírat pódium bude od 21:30 olomoucký zpěvák Marcell. Zato na Dolním náměstí budou koncerty denně už od 2. září vždy od šesti hodin večer. Zahájení obstará Moře dní.

Na pódiu se odehraje představení Manon Lescaut | Foto: Rej.cz

Jednou poprvé

„Do programové nabídky Dnů evropského dědictví se letos poprvé dostala i okružní jízda historickou tramvají,“ poznamenal Radim Schubert z oddělení koncepce kultury magistrátu. Svézt se můžete 3. a 4. září mezi od tří do čtyř odpoledne. Sraz je u nové u nové haly DPMO v Jeremenkově ulici. Jízdné činí 50 korun.

Novinkou bude i příjezd veteránů. Stane se tak v sobotu v 15 hodin, kdy na náměstí dorazí čtyři desítky vozů Porsche staršího data.

Poprvé se také propojí s evropským dědictvím zahájení nové sezony Moravského divadla. Před divadlem vyroste pódium, na kterém herci předvedou ukázky z inscenací a ve foyeru i na jevišti se lidé potkají s herci, zpěváky a tanečníky. Od 13 hodin pak proběhne panelová diskuse, na které budou představeny plány Moravského divadla pro novou sezonu.

Na Dolním náměstím se chystá flerjarmark | Foto: Rej.cz

Následným Galavečerem bude od 19 hodin provázet moderátorské duo ve složení Lenka Kočišová a Jan Ťoupalík a budou se na něm předávat také ocenění za uplynulou sezonu.

Jedinečné zážitky

Mezi jedinečné zážitky lze zařadit noční výstup na radniční věž nebo návštěvu renesanční lodžie. Koná se od 19 do 21 hodin ve čtvrtek 5. září. Památky se hromadně otevřou na víkend 7. a 8. září a po dlouhé době se lidé dostanou v soboru od 9 hodin i do Klášterního Hradiska a Konventní zahrady nebo do Petrášova paláce na Horním náměstí, kde sídlí Národní památkový ústav.

Jedinečným zážitkem může komentovaná procházka Ústředním hřbitovem v Neředíně. Na trasu se můžete vydat ve středu, čtvrtek a pátek – tedy od 4. do 6. září. Sraz je před hlavní bránou, ale je nutná je rezervace na webu vstupenky.olomouc.eu.

Rakouské stopy v Olomouci

Součástí Dnů evropského dědictví bude v sobotu 7. září i Rakouský den na Horním náměstí. „Bude to pomyslný vrchol letošní Rakouské sezony v Olomouci, i když sezona má svůj program naplněn až do konce roku. Ale na náměstí mohou lidé ochutnat tradiční tyrolské speciality, rakouské víno a pivo nebo vídeňskou kávu. Na náměstí bude i Mozartova hudební dílna a také workshop vídeňského valčíku,“ vyjmenoval rozmanitosti primátor Miroslav Žbánek.

Součástí Rakouského dne je také hra Jana Sulovského o životě rakouského císaře Františka Josefa I. nazvaná Začalo to v Olomouci. Ta je ke zhlédnutí v Arcibiskupském paláci ve čtvrtek 5. září od 19 hodin. A nebude chybět ani komentovaná procházka po rakouských stopách v Olomouci od 11 nebo od 15 hodin. Sraz účastníků je přímo před orlojem.

Dolní náměstí hostí také antikvární trhy | Foto: Rej.cz

Od 18 hodin si budou moc zájemci v kině Metropol vychutnat Mozartovu operu Kouzelná flétna. Projekce záznamu opery ze Salzburského festivalu z roku 2022 je zdarma. Následovat bude večerní koncert v 19:30 na Horním náměstí, kde vystoupí vídeňská dívčí kapela Dives. Ta již odehrála na 180 koncertů v 16 zemích. Od 31. srpna již je ke zhlédnutí edukační panelová výstava na oplocení sloupu Nejsvětější Trojice. Představuje slavné rakouské osobnosti, které mají český původ a nebo významný vztah k českému prostředí a kultuře, ale především k Olomouci a Olomouckému kraji, a zároveň představuje také památky UNESCO v Rakousku.

Podrobnosti jsou na webu rakouskasezona.olomouc.eu.

Vyberte si oblíbenou památku

Každoročně otevírají Dny evropského dědictví lidem zdarma památky a místa, kam se běžně nedostanou a v objektech, které jsou běžně přístupné a je v nich vybíráno vstupné, bývá v tyto dny nabízen speciální program. V Česku se Dny evropského dědictví konají od roku 1991.

Olomoucká podoba Dnů evropského dědictví má neuvěřitelně bohatou nabídku včetně stovky otevřených památek. Vše je přehledně seřazeno na webu ded.olomouc.eu.



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj