Věž otevřena, tajemství vyzvednuto! V pouzdře byly 120 let staré noviny i ručně psaný vzkaz

Pouzdro ukrývající poselství budoucím generacím vyzvedli historici v pondělí 9. srpna z takzvané makovice Červeného kostela v Olomouci. Ten v současné době prochází rekonstrukcí, jejímž cílem je vznik moderního prostoru, který nabídne zázemí návštěvníkům vědecké knihovny. Kromě toho se tam budou odehrávat také společenské a kulturní akce.

V pondělí odpoledne vyjmuli zaměstnanci stavební firmy z kupole veže kovové pouzdro s historickými dokumenty. / Foto: Rej.cz

„Každé vyzvednutí pouzdra je mimořádně vzácná událost. Kostel byl dostavěn v roce 1902 a samotné pouzdro bylo poprvé vyzvednuto až v roce 1988, a to zcela náhodně,“ uvedl k významu události Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. U otevírání historické schránky musel být přítomen  také profesionální archivář, konkrétně Miroslav Koudela, a vedoucí odboru památkové péče Vlasta Kauerová.

Zástupce vedoucího Okresního státního archivu Olomouc Miroslav Koudela (vlevo) a hejtman Josef Suchánek. / Foto: Olomoucký kraj

Schránka ukrytá ve věži kostela obsahovala kromě ručně psaného poselství budoucím generacím i historické dokumenty a například také vzorky dobového olomouckého a středomoravského německého tisku z roku 1902, kdy byl kostel dostavěn a předán věřícím k užívání. Z doby jeho rekonstrukce v roce 1988 pochází pak také denní tisk, pochopitelně ale už v českém jazyce. V pouzdře byly i mince a další předměty. Na čas se novým domovem objevených archiválií stane depozitář vědecké knihovny.

Krajský radní Jan Žůrek a hejtman Josef Suchánek při otevírání kovového pouzdra z věže. / Foto: Olomoucký kraj

„Sejmutí schránky v nás přirozeně provokuje úvahy o tom, co bychom příštím generacím měli odkázat my,“ dodal Jan Žůrek, krajský radní pro oblast kultury a památkové péče.

Samotná rekonstrukce Červeného kostela skončí příští rok. Na její realizaci spolupracuje s krajem také vědecká knihovna a Národní památkový ústav. Mimo jiné dojde k restaurování bočních chorů, díky nimž se kapacita kostela navýší na 271 osob. Náklady na rekonstrukci památky přesáhnou 140 miliónů korun. Další milióny pak budou potřeba na vybavení a adaptaci interiérů.

Foto: Rej.cz




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty