Hudba, divadlo, jarmarky, trhy, balet, gastronomie! Dny evropského dědictví na evropské úrovni

Olomouc se vytáhla! Ve velkém stylu se představily letošní Dny evropského dědictví. „Vloni jsme měli tu čest uspořádat národní zahájení Dnů evropského dědictví. Já ale mohu s velkou hrdostí říct, že tato akce má skutečně evropskou úroveň i letos,“ uvedla při zahájení pátečního audiovizuálního představení Sloup světla náměstkyně primátora Markéta Záleská. Za nás dodáváme, že měla pravdu.

Foto: Blanka Martinovská / Zdroj: olomouc.eu

Olomoucké centrum a spolu s ním i některá další místa ve městě žily během uplynulého týdne desítkami akcí. V pátek a sobotu se odehrávaly nejrůznější trhy a jarmarky na Horním i Dolním náměstí a v ulici 28. října, divadelní představení pro děti byla k vidění u Caesarovy kašny, divadlo pro dospělé se odehrávalo u katedrály svatého Václava nebo v bývalé jezuitské koleji na náměstí Republiky.

Kromě toho na různých místech ve městě probíhaly festivaly Řeka má duši a Street Art Festival, díky němuž mimochodem získala provozní budova Moravského divadla na třídě Svobody mimořádně kvalitní dvacetimetrový murál s motivem Melpomené, múzy tragédie, od italského tvůrce jménem Ozmo. Vila Primavesi v Univerzitní ulici představila věrnou kopii sochy Ponocného od slavného sochaře vídeňské secese Antona Hanaka. Neméně skvostný freskový sál Komenia byl otevřen a nabízel komentované prohlídky. Komentované prohlídky probíhaly ale i na mnoha dalších místech ve městě. 

Foto: Daniel Schulz Zdroj: olomouc.eu

Vrcholem pátečního programu bylo open-air představení Sloup světla, které propojilo všechny tři soubory Moravského divadla Olomouc. Představení bylo poctou Sloupu Nejsvětější Trojice a současně pietou za oběti pandemie. „Na Velehradu by jistě z pódia zaznělo oslovení Všichni lidé dobré vůle. Já jsem ale přesvědčen, že se i zde na Horním náměstí sešli lidé dobré vůle, aby si připomněli oběti pandemie a současně vyjádřili touhu, abychom už v dalších měsících a letech nemuseli mít strach,“ dodal při zahájení představení primátor Mirek Žbánek.

Po zahájení koncertu se k obloze vznesly stovky bílých balonků. 

Zdroj: Olomouc.eu

Za Olomoucký Rej můžeme potvrdit větu, že "kdo chtěl alespoň okusit většinu z nich, musel ve městě trávit celé dny od rána až do večera…" Zvládnout úplně všechno rozhodně nebylo v silách jednoho člověka. Velmi sympatické bylo roztažení akcí do dalších prostor. Kromě tradiční plochy Horního náměstí se odehrávaly jarmarky a další akce i na Dolním náměstí a stánky s luxusními pochoutkami či výrobky bylinkářů stály i v ulici 28. října. V době konání open-air koncertu to mimo hlediště s místy pro sezení vypadalo jako na nějaké italské piazza v létě večer - spousta korzujících lidí, setkávání, spousta nabídek a zajímavých momentů, které poutaly pozornost lidí. Letošní DED v Olomouci - velmi příjemná zkušenost.

Foto: Blanka Martinovská / Zdroj: olomouc.eu

Foto: Jan Andreáš / Zdroj: olomouc.eu

Foto: Daniel Schulz / Zdroj: olomouc.eu

Foto: Filip Jančo / Zdroj: olomouc.eu

Foto: Filip Jančo / Zdroj: olomouc.eu

Foto: Blanka Martinovská / Zdroj: olomouc.eu

Foto: Olomoucký Rej

Foto: Olomoucký Rej

Foto: Olomoucký Rej





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty