Čtyřmetrové bronzové dílo vytvořilo překvapivou dominantu Dolního náměstí

Před Galerií města Olomouce na Dolním náměstí stojí nová čtyřmetrová bronzová socha. V rámci mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line zde dílo s názvem Torsion vystavuje Jörg Plickat.

Foto: Radim Schubert

„Díky festivalu Sculpture Line se sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců dostávají přímo do ulic města a my máme možnost užít si je pod širým nebem,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

„Jsem ráda, že se podařilo tento festival do města dostat. Expozice ozvláštňují a obohacují veřejný prostor, nabízí nový pohled na Olomouc i na samotná umělecká díla a také vyvolávají dialog. Protože logicky se každé dílo nemůže líbit všem. A vzbuzení emocí ke kvalitnímu umění určitě patří,“ doplňuje náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská. Festival vznikl v roce 2015 v Praze, dnes už se koná v patnácti zemích světa. V České republice můžeme umělecká díla v rámci tohoto festivalu obdivovat v ulicích dvanácti českých a moravských měst.

Bronzová socha německého tvůrce Jörga Plickata Torsion se skládá ze tří jednoduchých těles, která jsou vzájemně propojena tak, že vzniká iluze dynamického pohybu vzhůru z horizontály do vertikály. Kvádr, krychle a segment kruhu stačí k vytvoření dojmu pohybu. Základ dynamiky pak podle umělce tvoří mírně odsazené uspořádání i naznačená rotace ve vertikálně stoupajících prvcích.

Základna sochy má rozměry 200 x 230 centimetrů, vysoká je 405 centimetrů. Na místě před Galerií města Olomouce na Dolním náměstí bude umístěna do 1. května příštího roku.

Foto: olomouc.eu / Radim Schubert



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty