Úžasné stroje geniálního Leonarda da Vinciho! Stavba jejich modelů trvala šest let

Vrtulník, tank, automobil...to vše z Itálie 15. století. Unikátní výstava legendárních strojů renesančního umělce a konstruktéra Leonarda Da Vinciho bude od 15. ledna k vidění v prostorách Galerie Šantovka. Do 6. února zde mohou návštěvníci vidět největší technické vynálezy vytvořené podle návrhů italského génia. Autorem modelů je český konstruktér Miroslav Mužík, který na základě mistrových návrhů vytvořil unikátní kolekci dřevěných maket jeho strojů. Svým dílem překonal odborníky s nejmodernější výpočetní technikou a týmy inženýrů, kteří se marně snažili o totéž. Výstava nabídne také interaktivní prvky pro děti.

Jeden ze strojů geniálního Leonarda da Vinci | Foto: archiv

Výroba kolekce mechanismů trvala Miroslavu Mužíkovi šest let. Expozice obsahuje přes padesát dřevěných maket rozmístěných na několika místech obchodní galerie. K vidění bude například předchůdce vrtulníku, automobilu a tanku (i jeho vodní varianta). Milovníky mechaniky jistě zaujmou nejrůznější kladkostroje či mechanismus na čištění vodních kanálů.

K zajímavostem patří Da Vinciho jízdní kolo, slavná maketa Leonardova lva, stroj na výrobu pilníků, mechanický bubínek nebo předchůdce krokoměru, který měl v Leonardově pojetí podobu trakaře a jemuž říkal cestoměr.

„Nejsem umělec, ale strojař. Pro mě je fascinující Da Vinciho mysl. Neumím to pojmenovat jinak, ale měl schopnost vidět v 3D. To je poznat při vytváření každého mechanismu. Ne všechny byly funkční, přesto je každý jeho nápad naprosto mimořádný. Společným jmenovatelem dřevěných strojů je Da Vinciho genialita," uvedl Miroslav Mužík. Práce s Leonardovými plány ale nebyla jednoduchá.

"Schází přesnější dokumentace jeho vynálezů. Máme jen jejich obrázky a pracovat podle nich je pořádná fuška. Chybí totiž jakékoli rozměry,“ popsal autor modelů Miroslav Mužík. Před stavbou každé konstrukce si proto musel autor sám spočítat rozměry veškerých dílů. K tomu potřeboval vždy několik dní. „Když se dívám na Leonardovy plány, říkám si, že není možné, aby tohle člověk stihl za jeden život,“ dodal ke svým modelům konstruktér.

Foto: archiv 



Foto: archiv

Foto: archiv

Foto: archiv

Foto: archiv

Foto: archiv



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty