Olomouc uctí sto let od smrti posledního krále a císaře Karla I. V katedrále pak uloží jeho ostatky

Přesně před sto lety zemřel poslední český král a rakouský císař Karel I. Habsburský. V Olomouci, kterou král Karel I. osobně navštívil roku 1917 a zanechal zde i podpis v pamětní knize, proběhne velká konference o jeho osobnosti. O dva dny později budou do katedrály svatého Václava uloženy ostatky tří světců a také blahoslaveného Karla I. Habsbursko-Lotrinského.

Poslední císař a český král Karel I.

U příležitosti 100. výročí úmrtí této stále více uznávané osobnosti se ve čtvrtek 31. března 2022 na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci uskuteční odborná konference „Blahoslavený Karel I.: panovník – exulant – voják – hospodář (17. srpen 1887 – 1. duben 1922)“.

Celodenní program nabídne přednášky zaměřené na život císaře Karla, diplomatické styky jeho vlády se Svatým stolcem, vyhnanství na Madeiře i jeho návštěvu Olomouce, kterou vykonal 16. prosince 1917 a při této příležitosti se zúčastnil slavnostního vysvěcení nově zrekonstruovaného kostela Panny Marie Sněžné a navštívil vojenský hřbitov na Černovíru.     

Císař a král Karel I. v Olomouci před radnicí. 

Osobnost Karla I., jehož psud plný dramatických zvratů i tragického konce by vydal na román, je stále více uznávána odborníky. Na trůn nastoupil v nesmírně o¨btížné situaci po dvou letech války, a krveprolití, které nerozpoutal, se snažil zastavit. Konstelace politických sil tehdejší Evropy to ale nedovolila.

Účastníci konference i zájemci z řad veřejnosti jsou zváni na závěrečnou přednášku, kterou prosloví biskup Pavel Konzbul v aule teologické fakulty v 16 hodin. Konferenci pak od 18 hodin uzavře mše svatá, kterou bude v katedrále sv. Václava celebrovat arcibiskup Jan Graubner.

Konferenci pořádá Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého a Státní oblastní archiv v Praze za přispění Modlitební ligy císaře Karla za mír mezi národy a pod záštitou arcibiskupa Graubnera.

V sobotu 2. dubna bude katedrála svatého Václava opět centrem dění. Arcibiskup Jan Graubner bude od 14 hodin sloužit pontifikální mši svatou, při níž budou v katedrále slavnostně uloženy ostatky trojice svatých Jana Pavla II., Terezy z Kalkaty a Alberta Chmielowského a právě také blahoslaveného Karla I. Habsburského. Katedrála bude 1. a 2. dubna na počest této významné události nasvícená červeným světlem.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1