Ukrajinské studentky v Olomouci malují obrazy, aby je pak mohly vydražit a honorářem pomoct dětem

Zajímavá dohoda vznikla tento týden na olomoucké radnici. Ve skupině ukrajinských školáků a studentů, kteří se účastnili adaptačního projektu Charity Olomouc, byli i dvě mladé výtvarnice. Primátor si prohlédl snímky jejich starších obrazů, které dívky musely nechat doma na Ukrajině, a slíbil, že pokud malířky vytvoří dost obrazů i v Olomouci, pomůže jim s uspořádáním výstavy a dražby jejich výtvorů.

Alexandra (vlevo) a Anna chtějí v Olomouci namalovat co nejvíc obrazů, vystavit je, prodat a peníze dát dětem.

Charita Olomouc provozuje už od března poznávací program pro děti a mládež, které se do Olomouce a okolí dostaly při útěku před válkou. V rámci projektu mají čtyři dny na společné poznávání Olomouce i tuzemského života. Jednu skupinu přijal tento týden na radnici primátor Mirek Žbánek. Dvěma členkám skupiny, studentkám výtvarného umění, nabídnul výstavu jejich děl, která během jejich pobytu v Olomouci vzniknou.

„Bavili jsme se i o tom, co všechno tyto dívky a kluci z Kyjeva, Charkova nebo například Užhorodu museli nechat doma. Dvě z návštěvnic, které studují výtvarné umění, se pochlubily parádními obrazy.“ Starší Alexandra Samochvalová studuje na kyjevské Vysoké škole technologie a designu, mladší Anne Hehedyush v Užhorodě na Akademii umění Erdelyi. Vzhledem k tomu, že svou výtvarnou práci musely nechat na Ukrajině a s sebou mají pouze jejich fotografie, chystají se vytvořit nová díla i tady v Olomouci. "Už jsem začala malovat," potvrdila Reji Saša Samochvalová. 

Pokud se tak stane a vznikne dost nových obrazů, nabídl jim primátor veřejnou prezentaci takové práce. „Se studentkami jsme si řekli, že vystavená díla by pak mohla být i vydražena a výnos použit na nějaký dobročinný účel,“ prozradil Mirek Žbánek. "Ano, můžu to potvrdit, určitě. Výnos bychom darovaly na pomoc ukrajinským dětem," dodala pro Rej Alexandra. K ní a Anně se připojí ještě třetí mladá malířka, sedmnáctiletá Alisa Martirosian z města Černihiv, která se účastnila předchozího turnusu Charity. 

Držíme všem třem talentovaným dívkám palce, aby se jim i u nás umělecky dařilo a výstava se mohla co nejdříve uskutečnit. 

Anne Hehedyush

Anne Hehedyush

Anne Hehedyush

Anne Hehedyush

Anne Hehedyush

Alexandra Samochvalova

Alexandra Samochvalova

Alexandra Samochvalova

Alexandra Samochvalova

Alexandra Samochvalova

Alexandra Samochvalova

Alexandra Samochvalova

Alisa Martirosian

Alisa Martirosian

Alisa Martirosian

Alisa Martirosian





INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1