Pěšky do Íránu pro dobrou věc. Cestovatel založil sbírku pro Dětský domov Olomouc

Dobrý nápad zkouší Lukáš Hejduk z Olomouce. Vyrazil na velmi dlouhou pěší cestu až do Íránu a během ní současně organizuje sbírku na praktickou pomoc dětem z Dětského domova Olomouc. Nejde o hračky, ale o vybavení kuchyněk.

Foto: archiv Lukáše Hejduka

"Ahoj, jmenuju se Lukáš a v současné době podnikám pěší cestu z Olomouce až do dalekého Íránu a jelikož ji podnikám z ryze sobeckých důvodů, rád bych potenciál téhle cesty využil i pro vykonání něčeho dobrého. Spojil jsem se proto s Dětským domovem v Olomouci a ten by rád po více než 20 letech vyměnil kuchyňské linky v šesti rodinných jednotkách, nicméně na tuto investici nezabývají v rozpočtu domova dostatečné prostředky," píše Lukáš na stránce, kde pořádá tuto dobročinnou sbírku. Najdete ji na této adrese

Možná se ptáte, co je to vlastně rodinná jednotka. Domov se stará o děti, o které se z nějakého důvodu rodiče postarat nemůžou, o některé se starat nechtějí a někteří rodiče to ani neumí; děti jsou pak státem umístěny do tohoto ústavu. Rodinná jednotka je, zjednodušeně řečeno, skupina šesti až osmi dětí, kterým tato jednotka nahrazuje opravdovou rodinu. Děti tu mají své strejdy a tety, kteří jim svým způsobem nahrazují rodiče a každá z rodinných jednotek má i svou vlastní domácnost.


Komu pomůžeme?

Strejdové a tety se snaží děti všelijak připravit na život, stejně, jako to dělají rodiče, a mimo jiné učí děti i vařit, péct – maso, pizzu i vánoční cukroví, prostě aby se o sebe dokázaly „tam venku“ potom sami postarat. Děti to samozřejmě moc baví a dělají to rády, je to pro ně vždycky super zpestření, ale bylo by fajn, kdyby to mohly dělat i v novém prostředí, protože to současné má své limity.

Většina lidí vybírá pro děti z dětských domovů primárně na hračky, plyšáky a podobně. "Nicméně si myslím, že takto konkrétní pomoc je pro domov mnohem důležitější," dodává Lukáš.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Cena za výrobu a výměnu jedné linky je 70 tisíc korun včetně montáže a demontáže původní linky, proto je cílová částka 420 tisíc korun. Vybere-li se méně, bude vyměněno tolik linek, na kolik budou stačit prostředky a zbytek bude použit buď jako další zdroj financování, případně na nákup spotřebičů.

Pokud se vybere prostředků více, budou použity na nákup kuchyňských spotřebičů, tj. ledniček, sporáků, mikrovlnek, myček a podobně



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1