Dračí lodě úplně poprvé vyrazí na Poděbrady. Oslaví tam tradiční čínský svátek

Vizuálně atraktivní závody barevných lodí s vyřezávanými dračími hlavami se budou konat na Poděbradech v okolí restaurace Terasa. Konfuciův institut Univerzity Palackého v Olomouci zde u příležitosti svátku dračích člunů uspořádá festival těchto unikátních plavidel.

Foto: archiv

Ve 13 hodin začnou v blízkosti restaurace Terasa rozjížďky jednotlivých týmů, hlavní soutěž by měla odstartovat v 15:30. Vyhlášení proběhne okolo 18. hodiny. Soutěžit bude osm týmů tvořených kapitánem, bubeníkem a sedmi nebo devíti členy. Dračí lodě zapůjčí a odborné vedení zajistí Moravian Dragons. Na olomouckých Poděbradech se tato akce koná poprvé, tradici už ale v Olomouci mají závody dračích lodí na řece Moravě. 

Pro zájemce je důležité dodat, že během festivalu bude připraven i dopovodný program, jako je například lukostřelba, čínská malba, kaligrafie, ukázky bojových umění a další.

Svátek dračích člunů je tradiční čínský svátek, který se koná pátý den v pátém lunárním měsíci. Kromě Číny se slaví i v jiných částech východní Asie. Tento svátek je známý závody dračích člunů a pojídáním rýžových knedlíčků a odkazuje k legendě o smrti básníka Qu Yuana (asi 340–280 př. n. l.). Qu Yuan byl diplomatem a poradcem krále státu Chu v tzv. období Válčících států. Podle legendy se na místo tragédie vypravili vesničané na člunech, aby Qu Yuanovi pomohli, bylo už ale pozdě. Za pomoci bubnů a gongů se snažili alespoň odehnat ryby a krevety v řece, aby se na tělo zemřelého básníka nevrhly. Naplnili proto bambusové krabičky rýží, aby jí ryby odlákali od těla.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj