Zemřel exministr Tomáš Kvapil, který byl řadu let olomouckým zastupitelem a radním

V šestašedesáti letech zemřel v pondělí 28. listopadu bývalý olomoucký radní a zastupitel, poslanec KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj Tomáš Kvapil. Rodilý Olomoučan, otec pěti dětí a nadšený skaut byl od mozkové příhody v roce 2009 v péči lékařů a rodiny.

Tomáš Kvapil

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který o jeho úmrtí informoval na svém twitterovém účtu, označil Kvapila za skvělého člověka, manžela, tátu a politika, který kladl důraz na rodinnou politiku a regionální rozvoj. Tomáš Kvapil byl také mnoho let nadšeným skautem a ve volném čase se v tomto hnutí intenzivně věnoval mládeži. 

Tomáš Kvapil se narodil v roce 1955 v Olomouci. Vystudoval elektrotechnickou fakultu VUT v Brně a absolvoval také bakalářské studium na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 1990 byl členem KDU-ČSL, kde po čtyři roky působil také jako její místopředseda. V roce 1992 se stal náměstkem tehdejšího olomouckého primátora Milana Hořínka. Od května 1997 do ledna 1998 působil jako ministr pro místní rozvoj, v červnu 1998 byl zvolen do Poslanecké sněmovny, kde setrval do roku 2010.

V květnu roku 2009 jej nečekaně postihla mozková mrtvice, způsobená vrozenou malformací mozkové cévy. Následně byl několik měsíců v kómatu bez schopnosti komunikovat s okolím. Byl odkázán na péči druhých, a ačkoli nebyl schopen pracovat, nemohl sám rezignovat na post poslance. Zůstal jím proto až do roku 2010, kdy mu po volbách mandát zanikl. Během let absolvoval náročné rehabilitace, přičemž dělal určité pokroky, nicméně do stavu, v jakém byl před mozkovou příhodou se už nevrátil. 

Tomáš Kvapil byl pro mnohé mladé politiky inspirací. „Musím říci, že to byl Tomáš, který mě a další mladé pozval k aktivnímu zapojení do politiky,“ napsal Jurečka.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty