Rozvod je složitá věc, ale nemusí být. Co je třeba vědět před soudem?

Rozvodovost v České republice již řadu led klesá, i tak se ovšem stále rozvádí 40 % manželství, a navíc roste i počet svateb. Konec manželství je mnohdy stresující záležitost a před soud musí lidé, pro které je soudní síň velkou neznámou. Advokát Marek Matěna v našem seriálu prozradí vše, co potřebujete vědět.

„Konec manželství je většinou citově vypjatá záležitost, je ovšem nejlepší, pokud se pár předem dohodne na základních věcech, jako například péče o děti nebo rozdělení majetku,“ vysvětluje advokát Marek Matěna s tím, že v tom případě se pro oba dotčené jedná o nejméně náročnou a stresující formu rozvodu. Jedná se o nesporný rozvod, soudce nezjišťuje příčiny rozpadu manželství. Vše se tak vyřeší během jednoho soudního stání.

Podle zákona řeší rozvod manželů okresní soud, v jehož obvodu mají manželé společné bydliště, nebo ho tam měli a jeden z manželů v tomto obvodu okresního soudu stále bydlí. Poplatek je 2 tisíce korun. Je ovšem zásada, že před samotným rozvodovým řízením musí být vyřešená péče o děti a výše výživného, až poté se lidé mohou rozvést.

„Většinou se podává zároveň žaloba na rozvod a návrh na úpravu styku k dětem, řízení o rozvodu se proto přeruší. Po rozhodnutí soudu se pokračuje v rozvodu manželů,“ osvětluje advokát Marek Matěna.

Pro nesporný rozvod musí být splněny tyto podmínky:

Manželství trvalo alespoň rok a manželé spolu alespoň 6 měsíců nežijí. „Touto větou se myslí, že vztah fakticky neexistuje. Manželé mohou sdílet domácnost, ale nesmí mezi nimi existovat intimní vztah,“ dodává advokát.

Pár musí mít uzavřenu a soudem schválenu dohodu ohledně nezletilých dětí. To znamená, že musí být jasné, jak bude nastavená péče o děti. „Zda bude péče střídavá, společná či u jednoho z rodičů. V tomto případě soud stanovuje i výživné,“ upozorňuje Matěna.

Musí být uzavřena dohoda o majetku, bydlení a výživném – jedná se tak zejména o vypořádání společného jmění manželů. Dohoda musí být písemná s úředně ověřenými podpisy, může být ve formě notářského zápisu.

A pokud podmínky splněné nejsou?

Nezřídka se ovšem stává, že se manželé před rozvodovým řízením shodnout nedokážou, ať už se jedná o péči o děti nebo rozdělení majetku. „Ano, i to se děje, v tom případě se jedná o sporný rozvod, kde soud zjišťuje příčiny rozvodu. Takový soud se může natáhnout na více jednání, tím spíše, pokud některý z manželů s rozvodem nesouhlasí,“ popisuje Matěna.

Nejcitlivější a nejbolestnější záležitostí rozvodu je spor o péči o dítě. Soudce rozhoduje v nejlepším zájmu dítěte, pokud je ovšem dítě starší 12 let, tak ho soudce vyslechne a často se rozhodne podle jeho přání. „Při těchto sporech je velice důležitý sociální pracovník, který s rodiči a dítětem mluví. V případě, že nedojde mezi rodiči ke shodě tak soudce autoritativně rozhodne,“ upozorňuje advokát. Soudní poplatek k návrhu na úpravu poměrů k dětem se žádný neplatí.

Advokát JUDr. Marek Matěna.

Ohledně majetku je to také někdy složité. Záleží, zda jsou manželé schopní se dohodnout. „Ideální řešení je schůzka advokátů obou stran, kteří situaci řeší bez emoci a snaží se najít kompromis,“ uvádí jednu z rolí advokáta v rozvodovém řízení Matěna a dodává, že advokát také partnery ušetří psychického trápení při vzájemné domluvě. Do společného vlastnictví manželů patří věci, které pár pořídil během trvání manželství. Řadí se sem i příjmy z podnikání, zaměstnání nebo pronajímání.

„Nejlepší je, aby žádost o rozvod podával advokát, který dokáže předcházet nenadálým situacím, navíc může působit i jako mediátor, protože při rozvodech je těžší domluva mezi manžely,“ uzavírá advokát Marek Matěna.

Pokud máte jakékoliv otázky spojené s rozvodem nebo byste chtěli v rozvodovém řízení zastoupit, či byste chtěli pomoci s majetkovým vypořádáním a péčí o dítě, můžete se podívat, které služby nabízíme (telefon 736 265 241). Právníkův tým se o vše postará.


Máte právní problém? Advokát Marek Matěna poradí online:

  



INZERCE


INZERCE
Chata Kouty