Odpadlíci vtipně předvádí, co všechno dělají lidé s odpadem špatně

Myslíte si, že krabice od televize se vejde do modrého kontejneru celá? Je polystyren zkrystalizovaný papír? Patří klobása do bioodpadu? Právě na tyto otázky pomohou Olomoučanům najít správnou odpověď v pár minutách nové filmové spoty na podporu správného nakládání s odpady v Olomouci.

Foto: archiv MMOL

„Chtěli jsme občany oslovit způsobem, který je pobaví i poučí zároveň a nezabere jim víc, než pár minut. Spoty využívají absurdní nadsázku. Doufáme, že nikoho neurazí, ale spíše nasměrují na správnou cestu,“ uvedl náměstek primátora pro oblast odpadového hospodářství a městské zeleně Otakar Bačák.

Série krátkých filmů nazvaná Odpadlíci popisuje nejčastější prohřešky, kterých se lidé dopouštějí. Jde například o nepovolené odkládání objemných předmětů ke kontejnerovým stáním a ve volné přírodě, nesprávné třídění nebo opomenutí zmenšování papírového či plastového odpadu před jeho vhozením do barevných popelnic. Autoři scénáře vycházeli také z celé řady domněnek a mýtů, které problematiku třídění doprovázejí. „Lidé si velmi často myslí, že starý nábytek, vysloužilé elektrospotřebiče či rozbitý kočárek stačí postavit ke kontejnerům, odkud tyto předměty odvezou pracovníci technických služeb. Ti tak sice učiní, ale jedná se o náklady navíc, které musí zaplatit město. Občané, kteří se chovají takto neukázněně a nezodpovědně, riskují navíc nemalý finanční postih,“ vysvětluje náměstek primátora Bačák.

Členy fiktivní olomoucké rodiny, která nedisponuje těmi správnými informacemi o třídění, ve spotech ztvárnili populární olomoučtí umělci. V roli otce se představí šéf činohry Moravského divadla Roman Vencl, postavy jeho filmové manželky se ujala členka stejného souboru Jana Posníková. Do rolí syna a dcery obsadili tvůrci populárního olomouckého tanečníka Ivo Jambora a známou herečku Divadla Tramtarie Báru Šebestíkovou. „Postavy příběhů řeší u kontejnerů nejčastější situace, se kterými se při třídění odpadů můžeme setkat. Dělají chyby, ale naštěstí je nablízku zkušená a informovaná ‘popelnicová víla‘ v kombinéze olomouckých technických služeb v podání moderátorky Zuzany Česákové,“ přibližuje obsah spotů náměstek primátora.

Spoty jsou ke zhlédnutí na stránkách města a objeví se na sociálních sítích i v regionálním televizním vysílání. „Jejich natočení je součástí našich dlouhodobých informačních aktivit v oblasti odpovědného nakládání s využitelnými složkami komunálních odpadů. Na jejich vzniku se podílela také Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, která dlouhodobě finančně podporuje systém tříděného sběru v Olomouci,“ přiblížila vedoucí odboru odpadového hospodářství a městské zeleně Jana Matzenauerová.

Olomouc patří v rámci České republiky mezi lídry v oblasti popularizace třídění a nakládání s odpady. Ve spolupráci s centrem ekologických aktivit Sluňákov a dalšími partnery podporuje informovanost o problematice mezi dětmi a mládeží. Krajské město jako jedno z prvních v zemi mimo jiné začalo se separací nápojových kartonů, s roznosem barevných tašek na třídění odpadů do všech domácností či rozmístěním menších nádob na papír a plasty přímo do rodinné zástavby. Tuto skutečnost potvrzuje řada významných regionálních i celostátních ocenění, kterou Olomouc v minulosti za své aktivity získala.







INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty