Pomůžeme dvanáctileté holčičce bez mámy? Bětka teď potřebuje lásku i podporu

Dvanáctiletá Bětka z Olomouce přišla před několika týdny o maminku. Markéta Pánková bojovala od roku 2019 se zákeřnou nemocí, které nakonec bohužel přes všechnu statečnost a vytrvalost podlehla. Její dcera Bětka teď vyrůstá ve faktické péči babičky, která jí pomáhá překonat těžkou a bolestivou ztrátu. Přátelé její maminky založili dobročinnou sbírku, která má dívce ulehčit alespoň hmotnou stránku věci.

Bětka s maminkou Markétou Pánkovou / Repro: archiv rodiny

Advokátka Markéta Pánková pocházela z Kyjova, svůj pracovní život prožila v Olomouci. Její náhlý skon před dvěma měsíci zasáhl jak její přátele, kolegy a klienty na Olomoucku a Hodonínsku, tak i napříč celou Českou republikou. Největší tragédií je to ovšem pro její rodinu, zejména pro dceru Alžbětu, která v pouhých 12 letech přišla o maminku.

V roce 2019 Markéta onemocněla rakovinou prsu a její život se zcela změnil. V té době sama vychovávala dceru Alžbětu, které bylo jen 10 let. V takové situaci, to poslední, co chcete slyšet, je diagnóza smrtelné nemoci. Špatné vyhlídky si vůbec nepřipouštěla – maminky malých dětí prostě umírat nesmí. Zachovala si proto pozitivní náhled na život. Její práce v advokacii ji pomáhala během celého období léčení a držela ji při životě a pozitivně naladěnou. I přes těžké břímě v podobě tak vážné nemoci měla dostatek síly na podporu druhých se stejným životním osudem a šla jim se svým postojem příkladem.

Markéta jako velká bojovnice s touto nemocí rok tvrdě zápasila. Absolvovala dlouhé a nepříjemné chemoterapie, bolestivé ozařování i operaci, při které přišla o prso. Do toho všeho však stále neúnavně pracovala ve své kanceláři. Na podzim roku 2020 se mohla radovat ze zlepšujícího se zdravotního stavu.

„Potkávali jsme se v čekárně onkologického oddělení. Markéta byla statečná a všechno nasvědčovalo tomu, že boj s nemocí zvládá dobře. O to víc zaskočeni jsme byli, když se pak situace otočila a přišel tragický konec,“ říká Matouš Pelikán, bývalý spolužák Markéty Pánkové a spoluiniciátor sbírky. Markétu totiž zasáhla vrcholící epidemie Covidu. Toto onemocnění sice ustála, ale na její onkologickou diagnózu měl tragický dopad. Rakovina se rozšířila do celého těla a nedala se zastavit už vůbec ničím. Markéta svůj boj nevzdávala a do poslední chvíle věřila, že jej vyhraje. Rakovina ji ale metastázovala i do mozku a Markéta svůj boj o život s tímto zákeřným nepřítelem prohrála dne 10. 3. 2021.

Zůstala po ní dvanáctiletá holčička Bětka, která si zaslouží šanci na vzdělání, bezstarostné dětství a dospívání i když bez své milované maminky.

„Pojďme se v této nelehké době spojit a pomoci dívence prožít bezstarostné dětství a dospívání bez maminky a dát ji šanci na vzdělání, aby třeba jednou mohla pokračovat v maminčiných šlépějích. Prosím, pomozme jí alespoň po finanční stránce překonat tuto ztrátu,“ vzkazuje jedna z pořadatelek sbírky, koncipientka Michaela Morongová. Sbírka probíhá na stránce Donio, přispět můžete libovolnou částkou. V tuto chvíli, v pátek 14. května v 15:20, je na sbírce vybráno už 63 tisíc korun. 





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty